Топ Новости >

Грипот ги руши рекордите во 2017 година

  • Вторник, Јан 17 2017


Големиот број на заболени лица од грип на подрачјето на Општина Гевгелија, Богданци и Дојран во првите денови од јануари покажува енормен пораст во однос на состојбата на заболени од минатата година.
Само во првата недела од 2017 евидентирани се 153 случаи на заболени од сезонски грип. Споредено со последната недела од декември 2016 кога состојбата на заболени изнесувала 75 лица, тоа значи пораст на бројот на заболени за 104 %, што ја алармира состојбата со грипот. Аларм е и самиот факт што збирот на заболени од само овие две посочени недели (последната од 2016 и првата од 2017 година) ја надминува бројката на вкупно заболени од грип во целата измината 2017 година
Во моментот во Центарот за јавно здравје состојбата на заболени е 203 лица. Ова сепак не е конечната бројка на заболени, бидејќи голем дел од болните ја добиваат неопходната здравствена терапија од своите матични лекари, без да бидат пополнети формилари за пријава на инфлуенца од грип за која се потребни дополнителни лабораториски анализи, а болните избегнуваат да се задржуваат во болничките простории заради студот и лошата здравствена состојба.

Здравствените работници од Центарот за јавно здравје Велес, каде припаѓа и Подрачната единица во Гевгелија укажуваат дека не очекува сезона на грип со поголем број на заболени во однос на минатата година. Јануарската експлозија на бројот на заболени може да ја достигне и состојбата во 2015 кога вкупниот број на заболени изнесувал 780 лица.
Засега ниските температури и распустот на учениците поволно делуваат по однос на прекинување на синџирот на пренос на инфекцијата во затворени колективи, сепак надлежните упатуваат на потребата сите институции да се придржуваат кон препораките дадени од Институтот за јавно здравје за превенција од ова заболување.

Состојбата со грипот предизвика расправа и на Локалниот совет за превенција посветена на состојбата со грипот во општината. На вчера одржаната седница на Локалниот совет за превенција беа донесени и соодветни заклучоци кои на некој начин и го потврдија недостатокот на здравствен специјалистички кадар во Општа Болница во Гевгелија, педијатри пред се', недостаток од современи услови за работа во Инфективното одделение во Општа Болница и одделување на инфективните случаи од другите пациенти кои доаѓаат во болницата.
Локалниот Совет за превенција ги повтори препораките на Републичкиот Центар за јавно здравје да се дезинфицираат превозните средства со кои се превезуваат учениците и да се изврши редовна дезинфекција на основните и среднте училишта.
Беше изскажана препорака во Детските градинки родителите да не ги носат болните деца, за да се спречат евентуалните зарази над останатите деца кои ги посетуваат градинките.

Надлежност за постапување по заклучоците Локалниот Совет за превенција ќе побара од Министерството за здравство на Република Македонија, Општата Болница во Гевгелија, како и од училиштата и детските градинки на територија на општина Гевгелија.

 


Промоција на збирка поезија "Јужен глас" во Гевгелија

Гевгеличанката Лилјана Пецова Илиеска, неодамна издаде свој поетски првенец, збирката поезија „Јужен глас“ која утревечер ќе и' ја претстави на својата публика од каде што потекнува, и од каде што ги

Повеќе

Велигденска манифестација Ѓура Мара во Миравци

Двовековната традиција со моминското оро „Ѓура Мара“ утревечер во Миравци

Повеќе

Велигденски венец со суво грозје

За свечена атмосфера на велигденската трпеза подгответе го овој традиционален велигденски украсен десерт

Повеќе

Почесно признание за гевгелиски средношколци на поетски фестивал во Трст

По повод светскиот ден на поезијата го одвојуваме достигнувањето на младите гевгелиски гимназијалци на меѓународниот фестивал на поезијата и литературата во Трст, Италија

Повеќе

Бенкси со протестен графит

Бенкси преку графит бара ослободување на курдската сликарка од Турција Зехра Доган

Повеќе

АХВ апелира: Не јадете црн дроб од дивеч, има тешки метали

Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали во црниот дроб има кај дивечот во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга

Повеќе

Акаденсмиот хор „Керес“ од Солун ќе гостува во Гевгелија

По повод одбележувањето на 20 годишнината од уметничката дејост што ја остварува градскиот мешан хор „Гортинија“ ќе се одржи концертен настап на два хора

Повеќе

Осмомартовски концерт за Денот на жената

„Љубов низ арија ти подарувам“ е празничниот проект на Општина Гевгелија поддржан од Министерството за култура на РМ, посветен на Меѓународниот Ден на жената

Повеќе

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот

Ничевски: Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините од културниот живот во

Повеќе

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари наменет за активностите на 54 културни состави, групи и поединци

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.