Топ Новости >

Што наследуваат децата од татковците

  • Среда, Фев 21 2018


Од сите случајни наследни сличности само четири особини се директно наследени од татковците, а за тоа се пресудни гените.

Честопати велат:„ Убав на мама, паметен на тато“, ама тоа не е правило, туку изречена желба за новиот член на семејството каде традиционално мајката ја претставува убавината, а таткото силата, а до пред некој век кога таткото беше единствен сопственик на имот и со паво да стопанисува и приходува и паметта ја препишуваа како особина на таткото.

Но, научниците имаат научни одговори кои се различни од традиционалните мислења во семејните средини. Пред се' децата се вистинско мало чудо. Тие претставуваат минијатурна верзија на своите родители, каде најбитно е поврзувањето на хромозомите и кои генетски информации ќе ги пренесе одреденот пол од родителите кон новозачнатиот живот. 

И додека по игра на случајот, одредени работи ќе ги наследат од мајката, постојат четири карактеристики, коишто зависат првенствено од таткото. Така барем тврдат истражувачите.

Еве кои се тие:

1. Полот
Во моментот кога сперматозоидот ќе ја оплоди јајце клетката, се одредува полот на бебето. Плодот од својата мајка секогаш го наследува Х хромозомот, додека, пак, од таткото може да наследи Х или Y хромозом, во зависност од тоа каков генетски материјал носи сперматозоидот што прв ќе ја оплоди јајце клетката.

Ако при оплодувањето на јајце клетката се создаде зигот кој ќе поседува два икс хромозоми (ХХ), тогаш плодот ќе биде од женски пол. Доколку, пак, зиготот има XY хромозоми, плодот ќе биде од машки пол.

Значи, плодот го добива полот, зависно од тоа дали сперматозоидот кој ќе ја оплоди јајце клетката ќе носи Х или Y хромозом. Оттука, слободно може да се каже дека татковците се главни „виновници“ за полот на детето.

2. Рефлексното кивање поради светлина
Ако секојпат кога ќе погледнете во запалена сијалица, или, пак, кон сонцето ви се јавува потреба да кивнете, тоа најверојатно сте го наследиле од таткото.

„Апчиха“ феноменот при кој луѓето киваат штом се изложени на ненадејна силна светлина, се претпоставува дека засегнува од 18 до 35 проценти на светската популација.

А, како најодговорни за ваквиот рефлекс се наведуваат токму гените.

3. Отпечатокот од прстите
Отпечатоците од прстите се една од најуникатните карактеристики, по кои секој човек се разликува од останатите луѓе. Тие се специфични, односно нешто кое е потполно единствено, па не постојат две единки со идентични отпечатоци.

Сепак, тие на децата ќе бидат послични на отпечатоците од татковците, одошто на мајките.

Иако детето нема во целост да ги наследи татковите отпечатоци, тоа може да наследи одредени линии кои се појавуваат во отпечатокот од прстот на таткото.

4. Далтонизам
Далтонизмот е ретко нарушување, кое претставува неможност за разликување на некои или на сите бои.

Слепилото за бои се јавува главно кај мажите. Зафатени се приближно 5% од светската популација, а 20 пати e повообичаен кај машкиот, отколку кај женскиот пол.

Mнозинството природно го носат генетскиот дефект во себе, па најчесто го пренесуваат и на своето потомство.

 

Интелигенцијата. Е, за тоа треба да и' заблагодарите на мајката и способноста на женскиот хромозом да ги „собере“ најважните информации од генетскиот код за своето потомство.

 


Бенкси со протестен графит

Бенкси преку графит бара ослободување на курдската сликарка од Турција Зехра Доган

Повеќе

АХВ апелира: Не јадете црн дроб од дивеч, има тешки метали

Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали во црниот дроб има кај дивечот во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга

Повеќе

Акаденсмиот хор „Керес“ од Солун ќе гостува во Гевгелија

По повод одбележувањето на 20 годишнината од уметничката дејост што ја остварува градскиот мешан хор „Гортинија“ ќе се одржи концертен настап на два хора

Повеќе

Осмомартовски концерт за Денот на жената

„Љубов низ арија ти подарувам“ е празничниот проект на Општина Гевгелија поддржан од Министерството за култура на РМ, посветен на Меѓународниот Ден на жената

Повеќе

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот

Ничевски: Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините од културниот живот во

Повеќе

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари наменет за активностите на 54 културни состави, групи и поединци

Повеќе

Започнува заштита на скопскиот Аквадукт

 Министерството за култура започнува акција за заштита и заживување на Скопскиот аквадукт, објект заштитен како културно наследство

Повеќе

Грипот како да не' одминува со само 36 заболени во Гевгелија

Во Македонија близу 8.500 заболени, а во Гевгелија само 36 заклучно со февруарскиот изваштај на Центарот за јавно здравје 

Повеќе

Што наследуваат децата од татковците

Од сите случајни наследни сличности само четири особини се директно наследени од татковците, а за тоа се пресудни гените

Повеќе

Разговорот сам со себе не е лудост

Стручњаците велат дека разговорот помага на умот да се фокусира на задачата што ја извршува во моментот, а да ги игнорира работите кои му го одвлекуваат вниманието 

Повеќе

 


 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.