Топ Новости >

Грипот како да не' одминува со само 36 заболени во Гевгелија

  • Среда, Фев 21 2018


Јануари само еден регистриран случај од грип, а во февруари нови 35, со што вкупната бројка на заболени од грип во општина Гевгелија изнесува 36 лица. Од заболените најзастапени се на возраст од 24 години, но и лица помеѓу  15 до 64 годишна возраст.

Ова е далеку поволна слика на имунизација на населението за разлика од податоците на 8.443 заболени лица од грип на ниво на државата. Залетот на грипот вообичаено започнува од декември минатата година, за во јануари да достигне бројка од 2.396 лица со дијагноза на грип, а во февруари нови 4.965 заболени на ниво на Република Македонија.

Со оглед на тоа што пикот на можното заболување измина, а тоа е 15 февруари не се очекува зголемување на бројката на заболени од грип. Но сепак, од Центарот за јавно здравје во Гевгелија препорачуваат граѓаните да продолжат да применуваат превентивни мерки за заштита од грип, да избегнуваат контакт со болни лица од грип, да избегнуваат непроветрени простории, редовно да мијат раце и да одржуваат лична хигиена.

За разлика од годинава кога грипот не е на сила, во минатата 2017 година во гевгелиската општа Болница само во последната недела од декември 2016 и првата недела од јануари 2017 имало регистрирани 228 заболени од грип. Рекордна заболеност е регистрирана во јануари 2015 година, кога вкупниот број на заболени од грип во Општина Гевгелија изнесувал 780 лица.

 


Бенкси со протестен графит

Бенкси преку графит бара ослободување на курдската сликарка од Турција Зехра Доган

Повеќе

АХВ апелира: Не јадете црн дроб од дивеч, има тешки метали

Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали во црниот дроб има кај дивечот во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга

Повеќе

Акаденсмиот хор „Керес“ од Солун ќе гостува во Гевгелија

По повод одбележувањето на 20 годишнината од уметничката дејост што ја остварува градскиот мешан хор „Гортинија“ ќе се одржи концертен настап на два хора

Повеќе

Осмомартовски концерт за Денот на жената

„Љубов низ арија ти подарувам“ е празничниот проект на Општина Гевгелија поддржан од Министерството за култура на РМ, посветен на Меѓународниот Ден на жената

Повеќе

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот

Ничевски: Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините од културниот живот во

Повеќе

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари наменет за активностите на 54 културни состави, групи и поединци

Повеќе

Започнува заштита на скопскиот Аквадукт

 Министерството за култура започнува акција за заштита и заживување на Скопскиот аквадукт, објект заштитен како културно наследство

Повеќе

Грипот како да не' одминува со само 36 заболени во Гевгелија

Во Македонија близу 8.500 заболени, а во Гевгелија само 36 заклучно со февруарскиот изваштај на Центарот за јавно здравје 

Повеќе

Што наследуваат децата од татковците

Од сите случајни наследни сличности само четири особини се директно наследени од татковците, а за тоа се пресудни гените

Повеќе

Разговорот сам со себе не е лудост

Стручњаците велат дека разговорот помага на умот да се фокусира на задачата што ја извршува во моментот, а да ги игнорира работите кои му го одвлекуваат вниманието 

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.