Топ Новости >

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

  • Сабота, Мар 03 2018


Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари

Со овие средства ќе бидат финансирани програми и проекти од областа на културата на 49 културни организации, културноуметнички друштва, музички манифестации, културни натпревари, настапи на хорски состави и поединци. Ова се дел од апликантите кои ги задоволиле условите на конкурс за доделување на финансиска помош-донација објавен од Општина Гевгелија минатата година, а на кој конкурирале вкупно 54 културни здруженија, групи и поединци.

Ќе ги издвоиме Културноуметничкото друштво „Танец“ од Миравци и ансамблот „Бојмија“ со доделена проектна помош од по 150.000 денарин за секое од нив поединечно.
По 100.000 денари општинска буџетска помош ќе добијат Меѓународниот натпревар за млади пијанисти Гевгелија 2018 во соработка со ООМУ „Васо Карајанов“, Детскиот музички фестивал „Распеани дечиња 2018“ што го организира Здружение „Внимание“ од Гевгелија и организаторите на СРВ ФЕСТ-от во чест на Ристо Калеников.

Истиот финансиски износ од по 100.000 денари за реализација на своите програмски активности и меѓународни гостувања на фолклорни фестивали добија и КУД „Негорци“ од Негорци и КУД „Браќа Толеви“ од Прдејци.
Најголема финансиска буџетска партиципација од општина Гевгелија во износ од 300.000 денари добива Здружениеот на граѓани „Тера“ за реализација на манифестацијата „Смоквијада 2018“.
За учество на меѓународни натпревари на хорска музика на градскиот мешан хор „Гортинија“ одобрени му се средства во износ од 150.000 денари.

Во програмата за финансирање на програми и проекти од областа на културата за 2018 се издвојуваат и 26 поединци, уметници, поети, прозаисти кои за изработка, изложба и промоција на своите дела добиваа, одобрени им се средства во поединечен износ од 10.000, 15.000, 20.000, 25.000 до 30.000 денари.

Најголема ставка во годинашнава програма за културни проекти е Одбележувањето на Спасовден и општинскиот празник 7-ми Ноември за што се одвоени 550.000 денари. Активностите на Народниот Театар во Гевгелија кој е под надлежност на Општината и не прерасна во самостојна институција за 2018 година финансиски ќе добијат поткрепа од локалната самоуправа во износ од 450.000 денари. Со 350.000 денари се планира да биде организирано „Гевгелиското културно лето“ манифестација која го раздвижува долгиот топол летен ден во Гевгелија.

Освен културни друштва и поединци забележително е дека во програмата за популаризација на културата во 2018 година се наоѓаат и институции под надлежност на општината кои имаат своја програмска дејност и дотации од Буџетот на РМ кои Општината ги дистрибуира до институциите преку локалниот општински буџет. Такви се програмите на Пионерскиот дом, Домот на културата, ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“.

Забележително е отсуството на одвоени средства за детскиот фестивал „Калинка“ и одобрените 30.000 денари за КУД „Распеани Гевгеличани“ за остварување на осум програмски активности во текот на тековната 2018 година. Пеачката група која ги отвара сите 7-мо ноемвриски празнувања, сите смоквијади, сите празнувања на локалниот патрон „Спасовден“, сите „Гевгелиски културни лета“, „Бели ноќи“, изедначен во сумата со единечен труд на еден поет почетник. Ако судиме според критериумите на конкурсот за доделување на средства за програми и активности од областа на културата тогаш, неспоредлива е улогата на Распеаните Гевгеличани во чувањето, афирмацијата на материјалното, музичкото и духовно културно наследство од овие јужновардарски простори во Гевгелија и гевгелиско.

За споредба, и минатата 2017 година биле одобрени четири мииони денари за 46 културни проекти, а годинава бројката на културни проекти е зголемена на 49 настани, манифестации, промоции и фестивали во организација и изведба на локални културни друштва и поединци.

 


Бенкси со протестен графит

Бенкси преку графит бара ослободување на курдската сликарка од Турција Зехра Доган

Повеќе

АХВ апелира: Не јадете црн дроб од дивеч, има тешки метали

Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали во црниот дроб има кај дивечот во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга

Повеќе

Акаденсмиот хор „Керес“ од Солун ќе гостува во Гевгелија

По повод одбележувањето на 20 годишнината од уметничката дејост што ја остварува градскиот мешан хор „Гортинија“ ќе се одржи концертен настап на два хора

Повеќе

Осмомартовски концерт за Денот на жената

„Љубов низ арија ти подарувам“ е празничниот проект на Општина Гевгелија поддржан од Министерството за култура на РМ, посветен на Меѓународниот Ден на жената

Повеќе

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот

Ничевски: Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините од културниот живот во

Повеќе

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари наменет за активностите на 54 културни состави, групи и поединци

Повеќе

Започнува заштита на скопскиот Аквадукт

 Министерството за култура започнува акција за заштита и заживување на Скопскиот аквадукт, објект заштитен како културно наследство

Повеќе

Грипот како да не' одминува со само 36 заболени во Гевгелија

Во Македонија близу 8.500 заболени, а во Гевгелија само 36 заклучно со февруарскиот изваштај на Центарот за јавно здравје 

Повеќе

Што наследуваат децата од татковците

Од сите случајни наследни сличности само четири особини се директно наследени од татковците, а за тоа се пресудни гените

Повеќе

Разговорот сам со себе не е лудост

Стручњаците велат дека разговорот помага на умот да се фокусира на задачата што ја извршува во моментот, а да ги игнорира работите кои му го одвлекуваат вниманието 

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.