Топ Новости >

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот театар на стопанисување

  • Недела, Мар 04 2018


- „Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините. Се соочуваме со застарени компјутери, без расположив основен минимум за работа и недостаток од 5-6 нови вработувања. Барам помош од вас, не можам сам“ со овие зборови директорот на Домот на културата во Гевгелија Миле Ничевски се обрати пред членовите на Советот на општина Гевгелија образложувајќи ги Извештајот за работа на Домот во 2017 и Програмата за работа за 2018 година.

Советниците му замерија дека зборува паушално, а во материјалите за дискусија освен корицата на програмата нема нотирано проекти на кои планира да работи Домот на културата во тековната 2018 година.

Во одбрана на непостоечката програма, која за иронијата да биде поголема и не била текстуално доставена до Советот на Општина Гевгелија, Ничевски одговори дека: „Не можам ништо да планирам однапред, ако не располагам со нешто. Немам простор за работа. Барам да ни' се додели Народниот Тетатар во Гевгелија на стопанисување, или на располагање, за да можам да планирам гостувања на професионални драмски или други уметнички ансамбли“, рече Ничевски и додаде: „Од друга страна, ова наше барање е контрадикторно, бидејќи ние немаме минимални услови за да стопанисуваме со тој простор“, беа аргументите сакам/не сакам на директорот на Домот на културата.

Ничевски се пожали и на ниските средства од 100.000 денари за програмски активности за 2018 година одобрени од општинскиот Буџет преку Програмата за финансирање на културни проекти.
- „За нормално функционирање потребни ни се 1.500.000 денари средства за проекти. Дополнително имам пред две години доставено до Општината проект за поправки во тетатарот: промена на вратите, промена на инсталацијата, промена на светлото, преправки на сцената и набавка на дигитализирана опрема. Со сега доделените средства може да планираме само кино проекции во малата сала на Пионерскиот дом, освен во јануари кога се празниците и летните месеци кога секоја културна активност е неисплатива, а тоа е периодот од 15 јуни до 15 август“. 

 

На ова реагираше советникот

Тихомир Ручкоманов, забележувајќи дека Домот на културата во Гевгелија не само што не се потрудил да понуди програма за работа до Советот на Општината, туку не аплицирал со ниту еден свој проект до Министерството за култура за финансирање преку Националната програма за култура. 

-„Други менаџери и институции успеваат да допрат и до меѓународни средства за проекти од културно значење, а вие како институција од културата не сте се потрудиле ниту апликација да пополните, а не свој проект, перформанс, или претстава да поставите. Вас ве нема ниту на списокот на апликанти, ниту на списокот на одобрени проекти од Министерството за култура на РМ“, оцени Ручкоманов.

Големите заложби за назначување стопанственик над Народниот Театар не добија свој епилог во дискусијата, ниту обновеното барање од 20 до 25 нови вработувања во Домот на културата искажани од Ничевски на осмата седница на Советот на општината.
Инаку Домот на културата во Гевгелија е институција од областа на културата која се финансира со наменски дотации од Буџетот на РМ преку Општинската буџетска сметка, по стапувањето на сила на процесот на децентрализација на ингеренциите на централната власт на локално ниво. Со овие средства се финансираат тројцата вработени, комуналните и режиски трошоци за канцеларискиот простор и други тековни расходи на оваа институција под локална надлежност.
Народниот театар од Гевгелија по неговото темелно реновирање со средства од Европската Унија, (поради претходно опожарување) од 2009 година е пуштен во употреба, но никако не се остварија најавите за формирање посебна институција која ќе стопанисува со тетатарот и така оваа установа остана под надлежност и на располагање на Општина Гевгелија.

По исцрпувањето на дискусијата по Извештајот за работа за 2017 и Програмата за работа на Домот на културата за 2018 година мнозинството советници гласаа воздржано, со што материјалите не добија одобрување од локалниот општински Совет.

Распоредот на гласовите беше следен: 9 гласа „воздржано“, останатите се изјаснија со 7 гласови „за“ и еден „не гласал“ заради судир на интереси, со што Извештајот за работа на ЈОУ Дом на културата за 2017 и Годишната програма за работа на Домот на културата за 2018 не се усвоени од Советот на општината.

 


Бенкси со протестен графит

Бенкси преку графит бара ослободување на курдската сликарка од Турција Зехра Доган

Повеќе

АХВ апелира: Не јадете црн дроб од дивеч, има тешки метали

Најголеми отстапувања во присуството на тешки метали во црниот дроб има кај дивечот во реоните на Гевгелија, Велес, Куманово, Прилеп и Струга

Повеќе

Акаденсмиот хор „Керес“ од Солун ќе гостува во Гевгелија

По повод одбележувањето на 20 годишнината од уметничката дејост што ја остварува градскиот мешан хор „Гортинија“ ќе се одржи концертен настап на два хора

Повеќе

Осмомартовски концерт за Денот на жената

„Љубов низ арија ти подарувам“ е празничниот проект на Општина Гевгелија поддржан од Министерството за култура на РМ, посветен на Меѓународниот Ден на жената

Повеќе

Директорот на Домот на културата без програма за работа го бара Народниот

Ничевски: Душата на народот е во културата, а таа е во сериозна криза. Немаме финансиски средства, немаме простор, ниту потребен кадар во Домот на културата и сме на маргините од културниот живот во

Повеќе

Културна популаризација со четири милиони денари буџетска помош

Буџетскииот колач на Општина Гевгелија наменет за културата за 2018 година тежи четири милиони денари наменет за активностите на 54 културни состави, групи и поединци

Повеќе

Започнува заштита на скопскиот Аквадукт

 Министерството за култура започнува акција за заштита и заживување на Скопскиот аквадукт, објект заштитен како културно наследство

Повеќе

Грипот како да не' одминува со само 36 заболени во Гевгелија

Во Македонија близу 8.500 заболени, а во Гевгелија само 36 заклучно со февруарскиот изваштај на Центарот за јавно здравје 

Повеќе

Што наследуваат децата од татковците

Од сите случајни наследни сличности само четири особини се директно наследени од татковците, а за тоа се пресудни гените

Повеќе

Разговорот сам со себе не е лудост

Стручњаците велат дека разговорот помага на умот да се фокусира на задачата што ја извршува во моментот, а да ги игнорира работите кои му го одвлекуваат вниманието 

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.