Топ Новости >

Прва фотографија од црна материја што спојува две галаксии

  • Петок, Сеп 29 2017


Астрофизичарите од Канада успеале да ја направат првата слика на „мост“ од црна материја за кој се верува дека поврзува две галаксии.

Истражувачите од Универзтетот во Ватерло ја користеле техниката позната како гравитациона леќа, за креирање на композитната слика од мостот. Гравитациона леќа е ефект кој предизвикува сликите од далечните галаксии да изгледаат по малку искривени под влијание на некоја маса, како планета, црна дупка или, во овој случај црна материја.

Композитната слика е направена со комбинација на сликите од 23.000 пара галаксии, забележени на оддалеченост од 4,5 милијарди светлосни години. Ефектот бил измерен преку повеќегодишно телескопско набљудување.

Резултатите покажале дека мостот од црна материја бил најцврст помеѓу системите оддалечени помалку од 40 милиони светлосни години и ги потрврдува претпоставките дека галасиите се врзани меѓу себе преку космичка мрежа од невидлива супстанција.

Се смета дека црната материја сочинува околу 27 проценти од Универзумот, која не апсорбира и не рефлектира светлина, што ја прави невидлива. Меѓутоа, преку нејзината интеракција со видливата материја научниците можат да изведат заклучок дека таа постои.

Според истражувачите ова достигнување е голем чекор напред во детектирањето на мистериозната форма на оваа материја.

„Со децении научнците предвидуваа постоење на црна материја помеѓу галаксиите, а оваа слика сега не поместува над предвидувањата, кон нешто што може да го видиме и да го измериме“– изјавил Мајк Хадсон, професор по астрономија на Универзитетот во Ватерло.

Резултатите од истражувањето се објавени во „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“.


Необична танцувачка двојка

ВИДЕО: Ајде да танцуваме

Повеќе

Прва фотографија од црна материја што спојува две галаксии

Астрофизичарите од Канада успеале да ја направат првата слика на „мост“ од црна материја за кој се верува дека поврзува две галаксии

Повеќе

Мајки со бебиња играат Деспасито

ВИДЕО: Светскиот хит-ритам прифатен и од мајките

Повеќе

Деспасито на Балкански начин

Тактот е ист, ама звучи „Диж се Тито“

Повеќе

Севременскиот такт на Деспасито

Станлио и Олио во танцовиот ритам кој ги плени сите на планетава

Повеќе

Видео: Весела математика

Колку е стара сестра ми? е прашањето од математичкиот проблем кој го решаваат упорно двајцата колеги

Повеќе

Ајде на рекреација

Велосипедзмот - градски спорт во тренд

Повеќе

Сенка на Земјата од Месечината

Видео: Сателитска снимка за сенката што ја фрла месечината врз Земјата 

Повеќе

Вкусно и неодоливо

Живот со стил за едно кученце

Повеќе

Крш и лом

Видео: Како се справуваме со лагите

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.