Топ Новости >

Седми буџетски спуст на Франгов

  • Среда, Мар 15 2017


Со реализирани капитални расходи од само 28,95% од вкупниот остварен Буџет на Општина Гевгелија, градоначалникот Иван Франгов кој го предлага највисокиот фискален документ во општината и менаџира со неговото извршување ја промашил и потфрлил развојната компонента на Општина Гевгелија за 2016 година.

Од вкупните буџетски приходи во 2016 кои изнесуваат 387.783.217 денари за капитални инвестирања се потрошени само 113.254.415,- денари. Најголема ставка во расходите се трошоците за плати, наемнини и надоместоци во размер од 42,96%, потоа следуваат трошоците за стоки и услуги со зафат од 20,87% од буџетските средства.

Симптоматично е тоа што во осмата огдина од мандатот на градоначалникот Франгов ова е седми по ред буџетски извештај со потфрлени капитални инвестирања, она што треба да продуцира развој на капитални зафати кои ќе создадат бизнис клима погодна за отварање на производни дејности и отварање на нови работни места во Општината.

Во 2016 година, градоначалникот Франгов, го направи истиот буџетски слалом како и претходните седум години, со намалување на планираните приходи од 746,7 милиони денари со ребалансна корекција на 387,89 милиони денари. Тоа значи осварени буџетски приходи од само 53,7% и потфрлување на планирањата и менаџирањето со општинските пари за 46%.

Со вакви резултати и поразителни капитални инвестирања кои се сведуваат со изградба на само близу 4 километри улици и околу 9 илјади метри квадратни бекатон плочки за тротоари, излишно е да се зборува за развој на Гевгелија, а уште поизлишно за прифаќање на еден ваков гранапски однос со менаџирањето на јавните средства кои се пари на граѓаните од опшина Гевгелија.

Ако ја следиме стапката на основните буџетски остварувања, средства кои доаѓаат од наплата на локалните комунални такси и тука состојбата е поразителна. Од планираните 467,1 милиони денари, Градоначалникот Франгов успеал да оствари само 197,8 милиони денари, што претставува остварување од само 42,3%. 

 

Слика 1: Извадок од страна 60 од Завршната сметка на Буџетот на Општина Гевгелија за 2016 година

 

Следува едно логично прашање: Ако на вашиот вработен му дадете задача да ја изврши за договорената плата, а тој ја изврши со ефикасност од 42%, а за 57% од работата „уво не го боли“, а при тоа ги наплатил сите 12 плати во текот на изминатата 2016 година, прашањето е: „Ке го задржите ли на работа неспособниот работник, кој наплаќа цела плата за помалку од половина сработеното???“

Згора на се, овој несовесен работник со јавните граѓански пари успеал да ја задолжи општината 2 милиони евра (1,5 од Светска Банка за изградба на нов водовод, и 457.000 евра од КФВ банка исто така за водоснабдување, ама средствата беа потрошени за купување на нови протокомери). И, задолжувањата тука не завршуваат. Со Завршната сметка на Општина Гевгелија со состојба на ден 31.12.2016 година Општината има обврски за неисплатени фактури и ситуации од вкупно 150.145.263,- денари , што значи дополнителни 2,44 милиони евра.

Иване Франгов!
Имаш ли образ со таква презадолженост на Општината да бараш нов мандат???

 


Гевгелиските угостители на средба со градоначалникот

Угостителите со локалната самоуправа ќе градат солидна туристичка понуда во Гевгелија

Повеќе

Државна пензија за сите

Оваа мерка е предвидена во владината програма и најверојатно ќе се реализира во следната фискална година

Повеќе

Започна второто полугодие за 2.800 ученици во Гевгелија

Крајот на продолжениот зимски полугодишен одмор училиштата го дочекаа подготвени со обезбедено гориво за затоплување на училниците и училишните простории

Повеќе

Пангалос: Реакциите „Македонија не смее да се даде“ доаѓаат од искомплексирани

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Теодорос Пангалос: северниот сосед има право да се вика како што сака, па дури и Атина или Спарта

Повеќе

Браќата Ристе и Ратко Стефановиќ крстоносители во Гевгелија

Близнаците, браќата Ристе и  Ратко Стефановиќ од Гевгелија, со благослов на црквата ќе го носат крстот во сите домови низ Општината, пренесувајќи ги пораките за здравје, среќа и бериќет во секое

Повеќе

Во Гевгелија светиот крст во рацете на Тодор Цветанов од Бугарија

Среќниот носител на крстот во Гевгелија, Тодор Цветков го имал фатено крстот на Водици во Истамбул, Турција и Москва, Русија

Повеќе

ВИДЕО: Столтенберг за Заев „Тој е мојот херој“

Генералниот секретар на НАТО со пофални зборови за Премиерот на Македонија

Повеќе

Гевгелија домаќин на дипломатски кор

Во организација на Претседателот Ѓорге Иванов вечерва во Гевгелија ќе се одржи свечен прием за дипломатскиот кор во државата

Повеќе

Започна „пеколниот“ судски јануари за предметите кои ги води СЈО

Со закажани 34 рочишта по предметите од т.н. „бомби на „Т“ СЈО ќе ги „тресе“ поранешните функционери од власта за обвиненија од негова надлежност

Повеќе

Игор Ѓорески Хектор - 10 години од траѓичната смрт кај Блаце

Цвеќе и наклон за борецот 

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.