Топ Новости >

Се реди новиот градски пазар

  • Среда, Авг 02 2017


На еден ден пред закажаното отварање на новиот градски пазар во Гевгелија, повеќе од 20-тина мајстори на терен го доредуват местото за да ја добие своја функционалност.
Баѓери разносуват тешки материјали, се редат бекатон плочки, на паркингот недомонтирани панели, во внатрешноста на пазарот се редат старите тезги од постојниот градски пазар во Гевгелија.
Сликата дава впечаток на хаотична ангажираност.

На еден ден пред Илинден и закажаниот рок дека првиот пазарен ден четврток од август (3-ти август) ќе се пушти новиот пазар кај Караорман во употреба личи на избрзана работа за работно да се одбележи „патерицата“ од празникот.

Старите тезги од стариот пазар личат на мудрата забелешка од старите: „Убава мома со ќитка на уво, а гомно во носот“.

5.880 метри квадратни нов пазаришен простор не е ставен целосно во функција според планираниот проект: дека ќе функционира простор за тезги со овошје и зеленчук, железарија и ограден простор (затворен) за текстилна понуда. „Во втората фаза од проектот беше предвидено да се изгради голем супермаркет како составен сегмент на пазарот“, изјави општината за "Bulld.mk" во септември 2012, а на просторот никаде нема таков супермаркет. Ако мислат на новата стамбена зграда „залепена“ до пазарот, тоа е секако за друга намена и нема врска со подобрувањето на понудата на производи на земјоделци и малостопанственици на пазаришниот простор во Гевгелија. Исто, забележаа дел од соговорниците на просторот, паркингот е премал за возилата на понудувачите на просторот кои би ги донеле производите за продажба, а затворениот простор за текстилна понуда никаде го нема.

Од брзање да се сечи лента после Илинден, поважна е функционалноста на просторот отколку оправдувањето на инвеститорот - Општина Гевгелија дека еве го завршила проектот. Проект започнат во декември 2012 година, а беше најавен дека ќе биде готов за 90 денови, најдоцна до март 2013 година, со непрезентирани договори за изведувачи, подизведувачи, анекси и анекс договори на анексите, не ја оправдуваат работата на инвеститорот кој потроши пет години за нештата вака хаотично на ден пред Илинден да се редат со старудии од тезги, со недограден планиран простор, со купишта отпаден градежен материјал и закрчен сообраќај на пристапните улици до околните згради.Апел за помош за малиот Игор од Богданци

Итно се бара помош за четиринаесет годишниот Игор Геленчев од Богданци кај кого е констатиран тумор на мозокот и крварење

Повеќе

Зврлевски замина во историјата

Јавниот обвинител Марко Зврлевски денеска беше разрешен во Собранието со 64 гласа „ЗА“ и ниту еден против

Повеќе

Гевгелискиот затвор со нов директор

67 новоименувани директори од Владата стапуваат од денеска на функција

Повеќе

Новиот пазар во Гевгелија поскап за цели 300 илјади евра

Прес на ОО СДСМ Гевгелија

Повеќе

Џафери денеска распиша локални избори за 15 октомври

Кампањата почнува 20 дена пред изборите, а Собранието во тој период ќе работи

Повеќе

Именувани нови 47 директори на здравствените установи во државата

Д-р Митко Крџев е новиот дирекор на ЈЗУ „Општа Болница“ Гевгелија, а Д-р Љуба Цилкова на Психијатриската Болница Негорци. Официјално министерството ги смени директорите на клиниките во Скопје и во

Повеќе

Апелација одлучи - Снимките за шамарите важат како доказ

Апелација ја прифати жалбата на СЈО прислушуваните материјали можат да се користат како доказ во постапката за настаните пред Општина Центар

Повеќе

Ван Хојте смета дека е избрзано одржувањето на локалните избори

„Датумот на локалните избори треба да биде само црешата на колачот која ќе се стави дури откако сите други прашања ќе бидат разрешени“ Ван Хојте

Повеќе

Нема повеќе пријавување данок на шалтер

Управа за јавни прходи започна со подготовка на проектот со кои ќе ги ослободи граѓаните од поднесување на даночни пријави

Повеќе

Се реди новиот градски пазар

На еден ден пред закажаното отварање на новиот градски пазар во Гевгелија хаотична ангажираност на 20-тина градежни работници

Повеќе

 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.