Топ Новости >

Јавна дебата: Рудници: да или не?

  • Среда, Дек 06 2017


Регионалниот форум на Цивика мобилитес во Струмица во соработка со „Топ Тема“ на Телма, на која се отвори јавна дискусија фокусирана на актуелната ситуација со издадените концесии за геолошки истражувања или за отворање на рудници.

Панелисти на дискусијата беа Градоначалниците од општините Гевгелија, Дојран, Валандово, Богданци, раководителот од Центарот за развој на Југоисточниот плански регион и претставник од иницијативата „Југоисток против рудниците“.
Дебатата ја водеше Снежана Лупевска која ги предизвика градоначалниците со констатацијата дека градоначалниците замолкнале со нивните реакции за рудниците, поставувајќи прашање „Каков е нивниот став околу отварањето на рудниците во овој регион, и дали се против изјавите на премиерот дека во оваа насока треба да се постапува мудро, за да се избегне плаќањето на пенали од 70 милиони евра доколку еднократно и брзо се донесе одлука за стопирање на рудниците?“

Дециден во својот став „против рудниците“ беа сите присутни градоначалници од југот.
Петар Костадинов од Валандово се спротивстави на констатацијата на „замолкнати градоначалници“ изјавувајќи дека тој од старт бил вклучен во кампањата против рудниците и дека и во сегашниот период имал неколку јавни настапи по оваа проблематика, одржал прес конференција за медиумите, редовно е во контакт со централната власт и надлежните тела со намера рудникот „Казандол“ кој е во срцето на Валандовската општина да не проработи и да не биде стартуван. Апелирав и уште ќе апелирам Валандово да остане чиста еколошка општина, рече на панел дискусијата Градоначалникот на Валандово, Петар Костадинов.

Блажо Шапов, Градоначалникот од Богданци, на истиот предизвик на Лупевска одговори дека населението од Богданци со 90% се изјасни на референдум против рудниците. Тоа е став и на Општината, дека не се прифаќа отварање на рудници кои можат да влијаат врз животната средина и здравјето на луѓето.

Анго Агов, Градоначалникот на општина Дојран истакна дека општината останува на ставот против удниците. Доставена е иницијатива до Уставен суд на РМ за оспорување на изградбата на рудникот. Засега немаме одговор од оваа институција но и новиот Совет и локалната власт остануваат максимално истрајни на ставот „Против рудници“ на подрачјето на општината.

Во циклусот прашање, Градоначалникот на Гевгелија беше предизвикан со потпрашање: “Како ќе му се спротивставите на премиерот по прашањето на рудниците?“

- „Концептот на владата е одржлив економски развој. Значи баланс во развојот како во економијата, така и во екологијата. Во Гевгелија имаше референдум кога се вршеа истражувања на рудните наоѓалишта, бидејќи фирмата имаше концесија за истражување. Значи во Гевгелија не постои рудник, додека во другите општини збориме за рудници кои се во фаза на изградба, поради добиена концесија за експлоатација на руди. Профитот да не оди на штета на екологијата, така ја сфаќам изјавата на Премиерот. Политиката на претходната влада беше да се отвараат рудници, политиката на оваа влада е НЕ за рудниците“, одговори Сашо Поцков, Градоначалник на Општина Гевгелија.

За Жулиета Ѓуркова, раководител на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, прашањето за рудниците како жешка тема, беше малку далечна од ингеренциите на ова регионално тело.
- „Најважна стратешка цел за нас е заштитата на животната средина. ЈПР не е надлежен за рудниците. Но, членките на ЈПР ни' се обратија и не замолија „Помогнете ни да не не' трујат“. Членки на нашиот ЈПР се 10 општини од овој дел на Македонија и заедно доставивме барања, прашања, заклучоци за проблемот со рудниците испратени до Владата, и наша обврска е да бидеме мост на заедничка соработка на општините со органите и телата на централната власт и да подготвуваме заеднички проекти кои треба да придонесат за локалниот и севкупниот развој на регионот“, објасни Ѓуркова во своето искажување на панел дискусијата.

Претставничката од иницијативата „Југоисток против рудниците“ Симона Гетова потсети на фактот дека со референдумите против рудниците се изјасниле над 60.000 граѓани. Тогаш жошто продолжува опремувањето на рудникот „Казандол“ кај Валандово“ и продолжува со работа рудникот „Иловица“ кај Струмица?. Таа во име на иницијативата јавно побара ИТЕН мораториум за рудниците, стопирање на сите 86 доделени концесии од минатата власт, објавување на сите доковори и деловни документи со концесионерите на ВЕБ страниците на Локалните самоуправи и Министерството за животна средина.

Иако повеќето упатуваа на конечен одговор од институциите на централната власт, конкретно на Министерството за економија каде за време на практикувањето на функцијата од претходната власт беа доделени 86 концесии за испитување и експлоатација на минерални суровини на подрачјетона Македонија, забележително беше отсуството на претставник од ова министерство на панел дискусијата, иако беше уредно поканет од страна на организаторите.
Освен Министерството за економија, на дискусијата забележително беше отсуството на градоначалниците од Струмица и помалите општини околу Струмица кои конкретно се соочуваат со фактот рудникот „Иловица“ да продолжи да работи, наспроти бројните реакции од граѓаните присутни на дебатата кои бучно не го одобруваа нивното отсуство ниту пак работата на „Иловица“.

-„Ако се работи за профит од 2 милиони денари, оставете мојата фирма која се занимава со земјоделие, а сум од тој крај, од Иловица, ќе го оствари тој профит за државата. Дојдете да ја пробате сега водата во Иловица па ќе ви биде јасно. Ако продолжи рудникот со работа, не само јас што ќе ја затворам фирмата, туку тоа ќе биде крај на земјоделието во овој регион“, се пожали жител и бизнисмен од селото Иловица, кај Босилово.

Меѓу публиката која ја следеше дебатата беше и претставничката од ДОМ, Лилјана Поповска, таа ги праша пнелистите со намера да им укаже: Дали го виделе договорот за рудникот Казандол. Во него има доста изминати а нереализирани рокови, стручни студии со неточни податоци издадени од нелиценцирани агенции, не се инвеститори бидејќи не градат ништо, а и тоа што божем го трошат се наши пари, со кредитно задолжување во наши македонски банки, и ако се следи договорот, лесно може да се најде праве излез за раскинување на договорот за рудникот Казандол без државата да исплати ниту денар пенали.

Жалосна беше реакцијата на обраќањето на претставникот на рудникот Бучим, инаку претседател на секторот за рударство при Стопанската Комора на Македонија. Тој кажа дека „Во Бучим има погон на лужење и тој е еколошки погон“. Смеата и довикувањата „уа“ надвладеаја над неговиот говор. Тој сепак храбро продолжи пред публиката со оценките: - „Казандол не е рудник туку проблем. Тој е политички проблем. Казандол е почнат и од него треба правно да се најде излезот. Таму има злоупотреба на функции. За Иловица, ако Струмичко поле го гледаме како извор на храна треба стручни лица да седнат и направат анализи и извлечат оценка што ќе се добие следните 20 години од земјоделството, а друга комисија да оцени ако продолжи Иловица, што ќе изгуби земјоделството. Лично не сум за генерално затварање на сите рудници“ изјави Николајчо Николов.

На прашањето како би ја притиснале централната власт по ова прашање, дали би и' се спротивставиле на Владата, дали би поднеле оставка, Градоначалниците беа отсечни дека сите мерки кои им се на располагање ќе бидат употребени, секако најпрво во соработка и договор со надлежните тела, а ако треба и искажување непослушност, па дури и оставка, беше дециден Перо Костадинов, градоначалникот на Валандово. Истата лична спремност за истерување на предизвикот со рудниците до крај ја искажаа и останатте тројца градоначалници од југот на Македонија. Југоситочните претставници на локалната власт, нагласивме отсуствуваа од јавната дискусија пред граѓаните и невладиниите организации од областа на екологијата.

Дебатата „Рудници: да или не?“ се одржа во „Домот на АРМ“ во Струмица, пред камерите на „ТВ Телма“, а ќе се емитува во петок во рамките на емисијата „Топ тема“. Панел дискусијата е реализирана со подршка на Швајцарската фондација за развој „Цивика мобилитас“.

 


Нови директори на СОУ „Јофиф Јосифовски“ и ОУ „Владо Кантарџиев“ во Гевгелија

Цветан Нелоски е новиот директор на гевгелиското средно училиште, а Снежана Катарова е именувана за директор на ОУ „Владо Кантарџиев“ во Гевгелија

Повеќе

Закажана осмата седница на Совет на општина Гевгелија

Осмата седница на Советот закажана е за 28 февруари

Повеќе

Заев со почести пречекан во Германија

Црвен тепих и интонирана химна за почесниот гостин премиерот Зоран Заев во Германија

Повеќе

Крадците возвраќаат за мирниот празничен јануари

Во првите три недели од февруари на подрачјето на надлежност на Полициска Станица Гевгелија регистрирани се 20 кражби

Повеќе

Заев утре на средба со Меркел

По средбата во Берлин, германската канцеларка и премиерот ќе одржат заедничка прес конференција

Повеќе

Српската Амбасадорка со Благодарница за општина Гевгелија

Амбасадорката Дивјак искажа уверување за понатамошно пријателство и соработка помеѓу двете земји и интерес за соработка на економски план

Повеќе

Две години условна за Ивона Талевска

Талевска нема да оди во затвор под услов во наредните четири години да не го повтори кривичното дело за кое беше обвинета

Повеќе

Ивона Талевска призна дека затајувала данок

„Признавам вина за дејствијата кои ми се ставаат на товар со обвинителниот акт на СЈО“

Повеќе

Реновирана Детската градинка „Цветови“ во Гевгелија

Претставник на УНХЦР и Министерката за труд и социјала денеска ја посетија градинката и го пуштија во употреба реновираниот дел

Повеќе

Закроени лозјата во чест на Светецот Трифун

За богат род и заштита на лозјата денеска беа закроени лозјата на плантажите во гевгелиско

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.