Топ Новости >

Вонредна седница за рудници на Кожуф

  • Вторник, Мар 06 2018


По истекот на концесијата за геолошки истражувања на Кожуф планина, на локалитетот Конско, стариот концесионер бара продолжување на рокот за вршење на истражувањата за уште 2 години.

Мислење во однос на барањето за доделување концесија за детални геолошки устражувања, треба според законот да достави општината на чие подрачје е територијата на геолошкиот опсег на истражувања, а тоа општина Гевгелија. Постапувајќи според законските овластувања Советот на општина Гевгелија закажа вонредна седница што треба да се одржи на 09.03.2018 во 12 часот.
Општината ја закажува седницата три дена порано од законски пропишаниот рок со уверување дека досега испорачаниот одговор „Не за рудници на Кожуф“ според минатогодишниот референум ќе биде и старо-новиот одговор кон компанијата „РЕЗЕРВОАР МИНЕРАЛС МАКЕДОНИЈА“ ДООЕЛ Скопје, која е поднесител на барањето за продолжување на рокот за концесија за минерално-геолошјки истражувања, уште во понеделникот на 5 март.

Оваа компанија прв пат ја доби концесијата за детални геолошки истражувања за овој локалитет во 2013 година и по истекот на првично доделениот рок од 4 години бара продолжување на рокот за вршење на истражувањата за уште 2 години, согласно членовите 12 и 17-а од Законот за минерални суровини.

Законските одговори не се во корист на компанијата. Па затоа ќе потсетиме: Според членот 12 од истиот закон концесијата за детални геолошки истражувања за металични минерални суровини може да се врши во период до шест години, додека членот 17-а подетално ја уредува постапката за доделување на концесија за вршење на детални геолошки истражувања, по истекот на рокот од договорот за концесија. Тоа значи дека дека во рок од 120 дена, по истекот на концесијата за детални геолошки истражувања, ако истражувањата не се завршени според првичниот рок за доделена концесијат, тогаш до Министерството за економија имателот на концесијата може да достави извештај со барање за доделување на концесија за вршење на детални геолошки истражувања на ист простор и за ист вид на минерални суровини за кои е доставен извештајот.

Такви се законските рамки на постапување на рударските компании кои четири години наназад дупчеа и истражуваа во утробата на Кожуф планина.

Денеска, службите на Општина Гевгелија не чекајќи го рокот од 7 дена за одговор-мислење до барателите на концесија, објавија јавна информација дека е закажана вонредна седница по барањето на досегашниот руднички концесионер.

- „На седницата се очекува членовите на Советот на општината едногласно да дадат негативно мислење по ова Барање, имајќи ги предвид досегашните расправи и резултатите од минатогодишниот референдум против отворање на било какви рудници на територијата на општина Гевгелија“, се вели во јавната објава на општина Гевгелија.

 


СЈО со три нови истраги

Tри истраги за три нови предмети и тоа „Попис“, „Моќник“ и „Актор“

Повеќе

МТСП: Самохраните родители со ниски примања повеќе нема да плаќаат за градинка

Oд денеска сите самохрани родители кои имаат плата и месечни приходи во износ до минималната плата утврдена со Закон, ќе бидат ослободени од плаќање на партиципацијата за сместување на дете во детска

Повеќе

Извештајот за работа на Комуналец вратен на ремонт

Што крие Ревизорскиот Извештај за „Комуналец“ напишан на 53 страници 

Повеќе

Гасоводот ќе минува од Гевгелија кон Неготино

Од Грција кон Македонија гасоводот ќе минува низ Гевгелија до Неготино во должина од 80 километри

Повеќе

МВР: Пронајдено починато лице во Хума

На местото на настанот излегла увидна екипа од Полициска станица Гевгелија и било утврдено дека починатиот бил С.П. 67 годишен од Гевгелија

Повеќе

Зелена нафта за земјоделците

Николовски: Мерката „Зелена нафта“ за земјоделците утре влегува во владина процедура

Повеќе

Путин по четврти пат изгласан за претседател

Со 73 отсто Владимир Путин обезбеди убедлива победа на денешните претседателски избори

Повеќе

Во понеделник Серменинска мала без струја

Четиричасовен прекин од 13 до 17 часот е најавен од ЕВН-КЕЦ Гевгелија

Повеќе

Усвоена завршната сметка на Општина Гевгелија за 2017

Буџетот на Општина Гевгелија за 2017 година според Завршната сметка покажува реализација од само 48,8% од вкупно планираниот буџет, или 427,6 милиони денари од вкупно планирани 875,9 милиони денари

Повеќе

ВИДЕО: Невреме во Охрид

Високи бранови се излеваат од Охридското езеро

Повеќе

 

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.