IN MEMORIAM За Бардот на македонското глумиште, МИТЕ ГРОЗДАНОВ

Понеделник, 26 Ноември 2018

Роден во Струмица 14 декември 1943 – 25 ноември 2018 година

 

 

Мите Грозданов (роден на 14 декември 1943 во Струмица) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец.

Неговата актерска дејност започнува веднаш по дипломирањето на Театарската академија во Белград, станал дел од Драмскиот театар Скопје, а една година подоцна, во 1968 година го добил највисокото театарско признание во Југославија „Златен ловоров венец“ за главната улога во претставата „Партитура за еден Мирон“ од Коле Чашуле.

Во својата театарска дејност се истакнал со мошне сензибилна фактура, залагајќи се секогаш со максимална лична креативност и сценска еластичност. Своевремено, своите режисерски амбиции ги остваруваше со драмските аматери на КУД „Јосиф Јосифовски“ од Гевгелија.

Од декември 2008 е пензионер, после деценискиот работен век во Драмскиот театар во Скопје. Еден од неговите најзначајни проекти е режирањето на претставата "Стрниште затвор за жени", во која што главната улога ја игра актерката Николина Василевска а во неа се појавува и доајенот на македонското глумиште Соња Каранџуловска.

За своето пензионирање напиша: ОД СЦЕНАТА ЌЕ СЕ ПРОСТАМ КОГА ДУШАТА ЌЕ МЕ НАПУШТИ

Да се пишува за некого значи да се остави траг кој и по простосмртноста останува да сведочи дека некој, некогаш, за нешто, со нешто, живеел, творел, градел, надградувал, создал… Да се пишува за некого значи да се оддаде почит кон незаборавот на личноста која сама по себе му пркоси на мигот, имајќи ја за цел вечноста… Да се пишува за еден од најголемите, кој и буквално умеел со својата појава и моќ за творба да нè остави без здив, значи да се стави уште една точка, сјајна како ѕвезда во аналите на културното театарско (и не само такво) живеење.

За својата повеќедецениска сценска дејност има добиено повеќе професионалани награди:
– Млад борец за „Партитура на еден Мирон“, 1968 год.
– Златен ловоров венец за истата ролја во МЕСС, Сараево, 1968 год.
– Единствена актерска награда од колегите за упаѓање во ликот на Луков – „Црнила“ ; за 48 часа
– Сребрена колајна – Фестивал на монодрама во Земун за претставата „Дрво на ридот“
– Војдан Чернодрински, Прилеп – главна машка награда за Светозар Митиќ во „Карамазови“
– Актер на годината – Екран; за монодрамата „Ќумурџијата“ и Светозар Митиќ во „Карамазови“, 1984 год;
– Војдан Чернодрински, Прилеп – награда за главна машка улога за Иљо М во „Сенката“, НТ „Антон Панов“, Струмица;
– Награда за Животно дело на МТФ „Војдан Чернодрински“, Прилеп – 2010 год.

ОДИГРАНИ ПРЕМИЕРИ ВО ДРАМСКИОТ ТЕАТАР 1967 год.

1. „Зборот дупка не прави“- З. Петан, К. Франце ( 27.06)
2. „Ромул Велики“ – Ф. Диренмат; В. Цанков ( 14.11)
3. „Партитура за еден Мирон“ – К. Чашуле; Љ. Георгиевски (05.12) 4. „Две врцви вода“ – А. Греидануса; К. Ќортошев ( 28.12) 1968 г.
5. „Германци“ – Л. Круцковски; К. Браун (09.02)
6. „Земја во која не се стигнува“ – О. Николова; Д. Наумовски (02.03)
7. „Немирна рудина“ – С. Дракул; М. Стефановски ( 07.04)
8. „Балада за Тил Ојленшпигел“ – Г. Вајзенборн; Д. Наумовски (27.09) (упаѓање за 10 дена)
9. „Бегалка“ – В. Иљоски; Т. Кондова-Зафировска (11.10)
10. „Лисистрата“ – Аритофан; Д. Христов ( 13.10) 1969 год.
11. „Пештера“ – М. Неделковски; Д. Родиќ ( 08.02)
12. „Балада за Лузитанското страшило“ – П. Вајс; В. Милчин (22.03) 1970 год.
13. „Сојуз на лажните светци“ – М. Афанасиевиќ / Булгаков; Т. Кондова-Зафировска (14.10); ( упаѓање за две ноќи ) 1971 год.
14. „Нажалена фамилија“ – Б. Нушиќ; Д. Станковски (06.01)
15. „Богунемили“ – П. Андреевски; Д. Наумовски (27.02)
16. „Владимир и Косара“ – С. Таневски; Т. Кондова – Зафировска (08.05)
17. „Болен Дојчин“ – Г. Сталев; Д. Станковски (30.12) 1972 год.
18. „Задржливиот подем на Артурио Уи“ – Брехт; М. Горкиевиќ (25.03)
19. „Скриената шапка – празникот на правдата“ – Т. Мазилу; Љ. Георгиевски ( 21.07)
20. „Мајка“ – С. И . Виткиевиќ; П. Димовски ( 06.12) 1973 год. 21. „Јас Клаудиј“ – Џ. Мортимер; С. Унковски (03.03)
22. „Војцек “ – Г. Бихнер; Б. Зафировски (05.05) 1974 год.
23. „Грдиот нарцис“ – Т. Арсовски; Ѓ. Трајнов (28.02)
24. „Легенда за Бошко Буха“ – Белозиќ / Пешиќ; Н. Пановски (15.03)
25. „Болва во уво“ – З. Фејдо; Д.Османли ( 24.03)
26. „Нарачана комедија“ – Ф. Хаџиќ; С. Унковски ( 21.09)
27. „Сончева колона“ – повеќе автори; Н. Гешоска ( 26.11)
28. „Јане Задрогаз“ – Г. Стефановски; С. Унковски ( 26.12) 1975 год.
29. „И бол и бес“ – С. Јаневски; Д. Османли (16.04)
30. „Чук-чук Стојанче“ – О. Николова; К. Ангелевски ( 13.12) 1976 год.
31. „Бегалка“ – В. Иљоски; (обнова 12.03)
32. „Седмо, кради помалку“ – Д. Фо; Д. Станковски (28.05)
33. „Цар Едип “ – Софокле; М. Корун (12.07) 1977 год.
34 „Црнила“ – К. Чашуле; Љ.Георгиевски (09.03) ( упаѓање за две ноќи – Луков )
35. „Баш Челик“ – Д. Бабиќ; К. Ангелосвски (28.04)
36. „Непокор“ – Б. Пендовски; Љ.Георгиевски (07.12) 1978 год. 37. „Тигар“ – М. Шизгал; Д. Велјановски ( 26.05)
38. „Шекспир во приказни“ – Лем/Гузел; К. Ангеловски (01.06)
39. „Бегалка“ – В. Иљоски ( обнова – 28.06)
40. „Веселата смрт“ – М. Евреинов; Н. Пановски (09.11) 1979 год. 41. „Солунски патрдии“ – М. Попоски; К.Ангеловски ( 20.06)
42. „Рибарски караници“ – К. Голдони; Т.Кондова-Зафировска (14.12) 1980 год.
43. „Подбивна среќо моја“ – Л. Маљугин; С.Маркус (09.01) 1982 год.
44. „Еригон“ – Ј. Плевнеш; Љ.Георгиевски ( 21.01)
45. „Ајкула“ – В.Хаин; Ѓ. Стојановски ( 28.01) 1984 год.
46. „Карамазови“ – Д.Јовановиќ; П.Маџели (04.03)
47. „Ивона кнегиња Бурбудска“ – В.Гомбровиќ; В. Цветановски (16.06)
48. „Фоксфаер“ – Купер/Кронин; Б. Поп Ѓорчев (08.12) 1986 год. 49. „Керубин“ – С. Јаневски/ Плевнеш; Љ. Горгиевски (13.07)
50. „Зоикиниот стан“ – Булгаров; С. Стојановски (17.12) 1989 год.
51. „Собирен центар“ – Д. Ковачевиќ; К. Ангеловски (28.01)
52. „Татко“ – А. Стриндберг; Т.Кондова-Зафировска (18.04)
53. „Лице и опачина“ – Ј. Радичков; Љ. Горгиевски ( 07.06)
54. „Дедо Мраз во Соновија“ – С. Илиев; М.Грозданов (23.12) 1990 год.
55. „Самоубиец“ – Н. Ердман; Б.Ставрев (14.04) 1991 год.
56. „Балконот“ – Ж. Жене; И. Кумчевиќ (12.04) 1994 год.
57. „Шегите на прасињата“ – С. Илиев; М.Грозданов (08.11) 1995 год.
58. „Од првиот здив“ – Д. Коцевски; Г.Тренчоски (04.03) – 1996год.
59. „Вазна од порцелан“ – Ј. Петровски (20.6) НТ „Антон Панов“ – Струмица – „Лето“ – Б.Ставрев; 1963 (студент )
– „Медеа“ – (упаѓање за една ноќ – Јасон ); режија Д. Христов
– „Скок преку кожа“ (Горчин ); Т. Арсовски – Трилогија – М. Маџунков – Б. Ставрев; улога: Иљо М.
1. „Големиот смок“ (09. 1986)
2. „Сенката“ (11.02. 1987) 3. „Пуста земја“ (1989) – „Без вина виновни / Сон на летната ноќ“ – Н. Островски/ Шекспир; адаптација и режија Б.Ставрев – Отворање ФКТ „Ристо Шишков “, 08.09.1993год – „Пиликатник“ – автор А. Панов; режија Б.Ставрев; 13.08.1997 МНТ – „Судењето на Бертолт Брехт пред комитетот за антиамериканска дејност“ – режија Н. Пановски; 1975 г. – „Мартолозот“ – по Прличев; режија Б.Ставрев (Охридско лето, 1992 год.) Охридско лето – „Кенгурски скок“ – Ж.Чинго; режија Б.Ставрев (Варијанта на бродот Македонија – продукција “Сцена 92” – 1992 год. )
– „Кенгурски скок“ (Затворена варијанта – Дом на култура „Григор Прличев“), 1993 г.; режија Б. Ставрев – НТ Штип
– „Црнила“ – К.Чашуле; режија Н.Пановски – 1982 год.
– „Големиот чичо“ – В.Манчев; р. Б.Ставрев – 1992 год. – Театар на народности албанска драма
– „Сурати“ – Ж. Чинго; режија Б.Ставрев – 1986 год. Ад хок театар
1. „Лјубоф“ – М.Сизгал; режија Иван Митевски (Дом на млади „25 Мај“, 1995 год. )
2. „Болна градина“ – Р. Јачев; режија М.Грозданов (КИЦ – 1977 год. )
3. „Страв“ – по М. Ренџов; режија М.Грозданов ( Дом на млади „25 Мај“, 1978 г. )
4. „Театар на поезија“ – СВП; режија М.Грозданов, 1980 год.


Монодрами:
1. „Дрво на ридот“ – А.Шопов – 1982 год.
2. „Ќумурџијата“ – Б.Смаќоски
3. „Историска хронологија“ – повеќе автори
4. „Итар Пејо дошол од кај умрените“ – Р. Давчевски
5. „Чекајќи го Илко“ – М.Ристеска
6. „Трилогија“ – М.Грозданов; 2000 г.
7. „Којне“ – М. Попоски
8. „Дај му на човекот“ – М.Ристеска. ( 5.06.2014 )
9. „Вечна игра“ режија Б.Ставрев, текст М.Маџунков „Антон Панов“ Стумица,

  

ТЕАТАР МАКЕДОНИЈА
1. „Сомнително лице“ – Б.Нушиќ ; 04 – 05. 11 . 1993 год, Кочани – свечено отворање на Театар Македонија.
2. „Кутра наша земја“ – по Кларк / Бобрик; 14.01.1995 год.
3. „Изборот е твој“ – С.Илиев; 17.04.1998 г. во Драмски театар 4. „Митке, Коштан, Гркљан“ – Б.Станковиќ (КИЦ )
5. „Семеен викенд“
6. „Стрниште Ж“ – М.Левенски
7. „Петли“
8. „Црв “ монодрама во Драсми театар /2015/,
9. „Од инат поинат, за инат “ 2017 година со што обележа и 50 години професионална кариера.

ФЕСТИВАЛИ…. Учествувал на сите порелевантни фестивали низ Македонија: „ВојданЧернодрински“, „Ристо Шишков“ – Струмица,

Мите Грозданов долги години соработуваше со театарската група и литературниот клуб „Јужен глас“ кои работеа во рамките на Народниот театар во Гевгелија. Генерации млади аматери настапуваа со негови поставени текстови на даските кои нему живот му значеа.
Вечна ти слава и незаборав за тебе од твојата публика и од гевгеличани.

 

Last modified on Понеделник, 26 Ноември 2018 - 06:01

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Кривични пријави за угостител од Гевгелија и возач од Богданци

Гевгелиски угостител и возач од Богданци добиле кривични пријави од ОВР

Повеќе

Пет километарска колона возила кон ГП Богородица

Новиот режим на гранично работење што го најави грчкиот министер за цивилна

Повеќе

Грција ги зајакнува мерките на Евзони и Какавиа

Строгите рестрикации во Грција за спречување на ширењето на коронавирусот се

Повеќе

Мијалков осуден на 12 години затвор - спроведен е во КПУ Затвор Скопје

Судот, по советување и гласање го прифати предлогот на Обвинителството, за

Повеќе

Три кривични пријави за локални возачи

ОВР Гевгелија во еден ден (22.02.2021 г.) поднесе три кривични пријави за

Повеќе

Донирани 20 компјутери за учениците од Негорци

Во време на пандемија кога наставата се одвива по електронски пат, поранешни

Повеќе

Распишана централна потерница за Сашо Мијалков

Судот попладнево изрече куќен притвор за Сашо Мијалков, но полицијата не може

Повеќе

Засадени дрвца во сеќавање на Игор Мицев

Граѓаните на Негорци денеска имаа несекојдневен помен во сеќавање на прерано

Повеќе

ОЈО Гевгелија: 30 дена притвор за вооружен разбојник

Деветнаесет дена по извршениот вооружен грабеж во казино во Богданци

Повеќе

19-годишен гевгеличанец загина во сообраќајна несреќа

Вечерва во 00:50 по полноќ на патниот правец Стар Дојран - Нов Дојран во

Повеќе

 
 

 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.