Топ Новости

 

 

Најголемиот инвестиционен проект во регионот во последните 50 години, Хидросистемот „Конска брана“ интензивно се гради. Освен наводнување на земјоделските посеви со опфат на површина од 8.000 хектари, хидросистемот ќе овозможи дополнителни количини вода за водоснабдување на Гевгелија и населените места, но ќе биде и вода за дотур која ќе значи и спас за Дојранско езеро, како и вода за производство на електрична енергија

Бенефитот ќе го имат пред се земјоделците кои досега имаа можност да полеваат со стариот систем на бразди, површини од 1.500 хектари. 

„Браната со акумулација Конско е дел од Хидро системот „Конско” и се состои од брана на реката Конска, зафат Горничет на околу 8,5 километри низводно, како и зафати на протечните води на реките Жабачка, Сермениска и Кованска. Вкупната инвестиција на Конска брана со четирите наменски цели, водоснабдување, наводнување, полнење на дојран и електропроизводство ќе чини над 2,4 милијарди денари, пари обезбедени од буџетот на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, односно од Програмата за рурален развој. 

Во тек е изградба на градилишна населба, амбуланта за тамошните работници и теренска лабораторија за квалитетот на водата, дробилница за камен со 4 фракции, контролна галерија и преливен објект. Браната ќе се протега на површина од 8,5 километри. 

Хидросистемот „Конска брана“ е дамнешна желба на локалните управи во општина Гевгелија, уште од 70-те години на минатиот век, но како капитално захтевна инвестиција со децении никако да стартуваше. Летово, првиот бетонски миксер на пректната конструкција го пуштија премиерот Зоран Заев, заедно со изведувачот од Турција компанијата „Адали Холдинг“, министерот за земјоделство Љупчо Николовски и градоначалникот на општина Гевгелија Сашо Поцков, како претставник на граѓаните кои ќе го уживаат благодетот од оваа инвестиција. 

Media


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Владата исплати 16,7 милиони денари на Општина Богданци за отплата на

Општина Богданци доби на располагање од Буџетот на РМ сума во износ од

Повеќе

Груевски снимен од унгарски новинари

ВИДЕО: По вчерашната прошетка денеска „уловен“ со камера во ресторан во

Повеќе

10 декември - Светски ден на човековите права и Ден на полициска превенција

Општина Гевгелија домаќин на Свечена седница на локалните совети за превенција

Повеќе

Јавна расправа по нацрт Буџетот на Општината за 2019

Основниот финансиски документ на општина Гевгелија за наредната 2019 година е

Повеќе

Оглас за вработување на воспитувачки во градинки

МТСП на оглас бара 30 воспитувачи/ки кои ќе се вклучат во програмата за

Повеќе

Влатко Видимче нов претседател на ОО на СДСМ Гевгелија

Изборот на Видимче за претседател на Општинската организација на СДСМ е извршен

Повеќе

Протести во Белград

Под слоганот „Стоп на крвавите кошули“ вечерва започна протест во Белград пред

Повеќе

Македонија го празнува Св.Климент Охридски

8-и декември - неработен ден во чест на делата на просветителот Свети Климент

Повеќе

Проширена мрежата за јавно осветлување во Општина Богданци

Поставени се 55 нови бандери и 89 нови светилки во Богданци, Стојаково, Ѓавото

Повеќе

Се асфалтира патот Гевгелија-Негорци

Асфалтна постилка за патната делница Гевгелија-Негорци долга 6,5 километри веќе

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.