Топ Новости >

Владата го одби барањето за нови концесии за минерални испитувања на Кожуф

  • Петок, Мај 18 2018

 


Владата си достои на дадениот збор дека ќе го почитува гласот на граѓаните. 

На 66-та седница на Владата, одржана на 2 мај годинава одбиено е доделувањето на концесија за детални геолошки истражувања на минерална суровина - металични минерални суровини на локалитетот „с.Коњско“.

Пресудни фактори за донесување на ваквата одлука на Владата се претходно добиените негативни мислења од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање и Општина Гевгелија.

На споменатата 66-та седница на Владата на РМ, како 36 точка на дневен ред се најде и повторното разгледување за доделување концесија за детални геолошки истражувања, по претходно барање на Друштвото за трговија и услуги „Резервоар минералс Македонија“ ДООЕЛ Скопје.
Транспарентноста на дневниот ред на ВЕБ страната на Владата ги разгори дискусиите меѓу дел од граѓанството за божемен нов „дил“ на Владата со експлоататорите на минерални суровини, заинтересирани за наоѓалиштата на Кожуф планина. Некои нестрпливи за официјален одговор повикаа на нови протести, доколку Владата не ја почитува вољата на граѓаните искажана на референдум, април минатата година кога 98% од референдумските гласови на граѓаните беа „НЕ“ за рудници на Кожуф.

За да не се подгоруваат шпекулациите во прилог Ви презентираме и извадок од Записникот од 66 седница на Владата на РМ, поточно заклучокот за точка 36 и одбивањето на барањето на „Резервоар минералс Македонија“ ДООЕЛ Скопје за нови минерални истражувања на Кожуф планина, во локалитетот на село Конско, општина Гевгелија и дел од западната страна на Кожуф што припаѓа во атарот на Општина Кавадарци.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Шекеринска со писмо до министрите на НАТО

„Ја барам вашата поддршка за Македонија“ - им напиша Шекеринска во писмото до  министрите за одбрана на 29 земји членки на НАТО

Повеќе

Коѕијас денеска со потпис, а утре со писмо до ЕУ и НАТО

Шефот на грчката дипломатија Никос Коѕијас писмено го потврдува непротивењето на Грција за напредокот на Македонија за членство во ЕУ и НАТО

Повеќе

Водата во Дојранското Езеро е безбедна за капење

Испитаните примероци вода од езерото од ЈЗУ „ИЈЗ“ покажаа квалитет на вода безбеден за капење и рекреација на луѓето

Повеќе

Собранието го ратификува договорот со Грција

Со 69 гласа ЗА Собранието на Република Македонија го ратификуваше Договорот со Грција. Се чека на Иванов

Повеќе

Томе Главчев со плакета за бизнис личност во 2018 за ЈИЕ

Манифестацијата „Бизнис партнер“ додели 40 награди на компании и бизнис личности од Југоисточна Европа за 2018

Повеќе

Објавена продажба на градежни парцели во Гевгелија

Десет парцели за индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија во Гевгелија се објавени на продажба по пат на електронско јавно наддавање

Повеќе

Комарците помилувани на неодредено време

Поради лошото време одложено прскањето против комарци во целиот Југоисточен регион

Повеќе

Етничките македонци во Грција се радуваат на Договорот

Селцас е пратеник во грчкиот Парламент од Лерин и вели дека Македонците во Грција се радуваат на договорот

Повеќе

Потпишан Договорот меѓу Македонија и Грција

ВИДЕО: Потпишувањето на конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство

Повеќе

И во грчкиот Парламент се прозбори на македонски јазик

Пратеник на СИРИЗА се обрати на Македонски јазик, на костурски дијалект во грчкиот парламент

Повеќе

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.