Топ Новости

Повик до невработените за вклучување во проектот „Општо корисна работа“

Среда, 07 Август 2019

Од 05 до 16 август тече јавниот повик објавен од Општина Гевгелија за ангажирање на лица со статус невработени во рамките на проектот „Општо корисна работа“.

Проектот ќе се изведува во период од 6 (шест) месеци, а ангажираните невработени лица ќе добијат работни обврски од 20 работни часови неделно. За својата работа тие ќе добијат надоместок од 9.000 денари месечно. Исплатата на данокот на личен доход, осигурувањео од настанати повреди или инвалидност во текот на работното ангажирање паѓа на терет на Општина Гевгелија.

За време на шестмесечниот ангажман за општо корисна работа за потребите на нарачателот Општина Гевгелија, лицата нема да го изгубат статусот на невработени лица и должни се да се јавуваат во Агенцијата за вработување во Гевгелија со цел да го задржат правото на работно ангажирање со статус на вработен доколку има актуелни огласи за редовно вработување на истите лица, а тие можат да одговорат со своите квалификации. ИСто така, на јавниот повик можат да се јават и невработени корисници на социјална помош, а за време на работниот ангажман за општо полезната работа и понатаму ќе им биде активно правото на користење на социјална помош.

Овој начин на работно ангажирање на невработени и корисници на социјална помош во Општината е неправен согласно Оперативниот План за услуги и активни програми и мерки за вработување на Владата на РСМ за 2019 година. Програмата претставува активност која овозможува унапредување на системот за обезбедување на социјални услуги на локално ниво преку надополнување на постојните или воведување на нови услуги. Во остварувањето на програмата партиципираат државни и локални институции заедно со поддршка од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и истата се финансира од Буџетот на Агенцијата за  вработување на РСМ. Општините кои партиципираат во реализацијата на проектот учестваат со кофинансирање во износ од 20% од месечниот надоместок.

Кои се условите за аплицирање на невработените:
- Долгорочно невработени лица (над 12 месеци во евиденцијата, со предност на невработени над 5 години);
- млади лица до 29 години;
- лица постари од 50 години;
- лица корисници на парична помош од социјална заштита;
- лица кои имале статус деца без родители и родителска грижа;
- жртви на семејно насилство;
- лица со попреченост;
- жени припаднички на ромската етничка заеднца;
- самохрани родители;
- родители на деца со пречки во развојот;
- родители на 3 и повеќе деца;
- осудени лица по отпуштање од КПУ;
лица со незавршено средно и пониско образование.

Работните позиции кои се опфатени со овој јавен повик кој е во тек, се за ангажирање на невработени лица за општокорисна дејност за изведување работи на следните позиции:
- Социјален работник во Дневен Центар за лица со послебни потреби Гевгелија;
- Негувател во Дневен Центар за лица со посебни потреби Гевгелија;
- Негувател на лица со попреченост во домашни услови.

Заинтересираните кандидати поконкретни информации може да побарат кај општинскиот координатор на проектот во Општина Гевгелија, во Центарот за социјални грижи и Агенцијата за вработување во Гевгелија.


Last modified on Среда, 07 Август 2019 - 15:41

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Нови 9 бомби објавени на Ју Тјуб: „Орце шокираш“

Сведокот во случајот „Рекет“ Орце Камчев, шокира на Ју Тјуб.

Од 10-тина

Повеќе

Поволна бизнис клима преку регионална ЕУ соработка

Локалните самоуправи во Македонија се подготвуваат за развој на своите

Повеќе

Притвор за гевгеличанец насилник - со чаша повредил две жени

Oсновното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против едно лице за

Повеќе

Просечна пензија од 15.500 денари во 2020 година

Трократно покачување на пензиите во текот на 2020 година најави министерката за

Повеќе

Утре ќе има 4 часовен прекин во електроснабдувањето

Од ЕВН-Македонија известуваат дека утре 11 декември планирани се исклучувања на

Повеќе

Трето место за гевгелиски средношколец на 43-та Школа „Мади физичари“

Во рамките на манифестацијата „Ноември-месец на наука 2019“, при крајот на

Повеќе

Одбележан патронот во ООУ „Климент Охридски“ Миравци

Со пригодна програма подготвена од учениците од ООУ „Климент Охридски“ од

Повеќе

Лишени од слобода 5 лица од Гевгелија, а еден малолетник заработи кривична

Министерството за внатрешни работи известува дека во четвртокот (05.12.2019) во

Повеќе

Трибина „Нема оправдување - заедно против насилството врз жени и девојчиња“

Во рамките на меѓународната кампања 16 дена женски активизам против насилството

Повеќе

УЈП започна со исплата на повраток на ДДВ кон физичките лица

Со мерката МојДДВ од денеска Управата за јавни приходи започна со исплата на

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.