Топ Новости
Успешна еко акција во село Богородица - Сабота, 14 Септември 2019 14:18
Празнична посетеност на Дојран - Понеделник, 09 Септември 2019 10:19
Среќно првачиња! - Вторник, 03 Септември 2019 17:55

Продажба на градежно земјиште во Гевгелија

Петок, 23 Август 2019

Единаесет градежни парцели во државна сопственост, со вкупна површина од 10.991 метри квадратни од вчера 22 август 2019 огласени се за продажба со повик за јавна лицитација. Огласот за јавно електронско наддавање го објави Општина Гевгелија.

Девет од парцелите се наменети за изградба на станбени куќи, една за изградба на станбена згради и една парцела за изградба на објект со намена Г2- Лесна индустрија.

Плацевите за семејни куќи се со површина од 285 метри квадратни, најмалиот, до 684 м2 најголемиот по површина и се наоѓаат во населбата Караорман (8) и еден во место викано Моински пат. Почетна цена на наддавањето е 61,00 денари за еден метар квадратен.

Плацот за станбена зграда има површина од 1.317 м2 и се наоѓа во место викано Пазар од КО 5969/1 и место викано „Ристо Јанев“ од 5303/2. Почетна цена при електронското наддавање е 2.570,- денари. Лицитацијата е закажана за 25 сптември во 09:30 часот.

Плацот за Г2 - Лесна индустрија се наоѓа на локација на место викано Моински пат и при електронското јавно наддавање има почетна цена од 61,00 денари. Лицитацијата е закажата исто во септември на 25-ти во 10:00 часот.

Заинтересираните физички и правни лица за учество во електронското јавно наддавање треба да аплицираат, пополнат пријава во електронска форма на интернет адресата: www.gradezno-zemjiste.mk за секоја градежна парцела поединечно.

Роковите за доставување на пријавите за градежните парцели за намена А1 за домување во станбени куќи е до 11.09.2019, за А2 - домување во станбени згради и намена Г2 Лесна индустрија се до 23.09.2019 година. Сите лицитации траат по 15 минути. Наддавањето се врши „чеорно“, со зголемувањето на цената секој чекор од по најмалку 10 денари за плацевите за семејни куќи и намена Г2, односно најмалку 275,- денари за плацот за станбена зграда.

Сите учесници со пријавата за учество на јавната лицитација за купопродажба на градежно земјиште треба да достават банкарска гаранција за учество на јавната лицитација која изнесува во зависност од површината која се продава: од 30.000,- денари до 41.114,- денари за плацевите за станбени куќи, сума од 341.783,- денари за плацот наменет за Г2 лесна индустрија, до 3.384.690,- денари за плацот наменет за изградба на станбена зграда.

За најповолен понудувач се смета оној учесник во јавното наддавање кој понудил највисока цена за отуѓување на градежното земјиште.

Сите купувачи со договорот за купопродажба од Општина Гевгелија добиваат и рок од 9 месеци за набавка на одобрение за градба и рок од две години за реализација на градбата. За површините над 5.000 м2 овие рокови се 12 месеци и четири години, следователно. Во цената за отуѓување на градежното земјиште не е вклучен надоместокот за уредување на градежно земјиште, што треба сопственикот на парцелата да го плати дополнително. Сопственикот на градежното земјиште откупено на ваков начин по пат на јавна лицитација огласена од Општината, според договорните одредби не смее сопственоста на парцелата да ја пренесува на трети лица, пред исполнување на обврските од договорот за отуѓување на истото.

ЛИНК до објавата за јавно електронско наддавање:

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""</p>"

Last modified on Петок, 23 Август 2019 - 20:57

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Успешна еко акција во село Богородица

Јавните површини пред јавните простори во гевгелиското село Богородица денеска

Повеќе

Фирми и граѓани должат кон УЈП 10,2 милијарди денари

Управата за јавни приходи објави Листа на должници бр.09/2019 за долгови

Повеќе

Јавна презентација за дел од ДУП 7 (7.5) за Гевгелија

Утре со почеток во 12 часот во просториите на малата сала од Народниот театар

Повеќе

Никола Димитров ја доби наградата за Придонес кон европската интеграција на

По повод петгодишнината од основањето на порталот „Европски Западен Балкан“-

Повеќе

Празнична посетеност на Дојран

Продолжениот празничен викенд донесе поголем број гости во текот на топлиот

Повеќе

Одбележување на Денот на независноста

Со истрелување на 10 плутони од страна на артилерискиот батаљон во касарната

Повеќе

Авиони канадери го ставија под контрола вториот пожар кај Мамино

Локализиран, но не целосно ликвидиран. Ваков беше денешниот утрински извештај

Повеќе

Среќно првачиња!

Денеска во општинските основни училишта во Гевгелија се одржаа свечени приредби

Повеќе

Прекин на електроснабдувањето во Моин и Конско

„ЕВН“ КЕЦ Гевгелија ги известува корисниците на електрична енергија во општина

Повеќе

Првачињата во Миравци и Негорци прифатени, другите свечено започнуваат со

Првиот училишен ден денеска започна за првооделенците во Општинските основни

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.