Топ Новости >

Седми буџетски спуст на Франгов

  • Среда, Мар 15 2017

{flike}


Со реализирани капитални расходи од само 28,95% од вкупниот остварен Буџет на Општина Гевгелија, градоначалникот Иван Франгов кој го предлага највисокиот фискален документ во општината и менаџира со неговото извршување ја промашил и потфрлил развојната компонента на Општина Гевгелија за 2016 година.

Од вкупните буџетски приходи во 2016 кои изнесуваат 387.783.217 денари за капитални инвестирања се потрошени само 113.254.415,- денари. Најголема ставка во расходите се трошоците за плати, наемнини и надоместоци во размер од 42,96%, потоа следуваат трошоците за стоки и услуги со зафат од 20,87% од буџетските средства.

Симптоматично е тоа што во осмата огдина од мандатот на градоначалникот Франгов ова е седми по ред буџетски извештај со потфрлени капитални инвестирања, она што треба да продуцира развој на капитални зафати кои ќе создадат бизнис клима погодна за отварање на производни дејности и отварање на нови работни места во Општината.

Во 2016 година, градоначалникот Франгов, го направи истиот буџетски слалом како и претходните седум години, со намалување на планираните приходи од 746,7 милиони денари со ребалансна корекција на 387,89 милиони денари. Тоа значи осварени буџетски приходи од само 53,7% и потфрлување на планирањата и менаџирањето со општинските пари за 46%.

Со вакви резултати и поразителни капитални инвестирања кои се сведуваат со изградба на само близу 4 километри улици и околу 9 илјади метри квадратни бекатон плочки за тротоари, излишно е да се зборува за развој на Гевгелија, а уште поизлишно за прифаќање на еден ваков гранапски однос со менаџирањето на јавните средства кои се пари на граѓаните од опшина Гевгелија.

Ако ја следиме стапката на основните буџетски остварувања, средства кои доаѓаат од наплата на локалните комунални такси и тука состојбата е поразителна. Од планираните 467,1 милиони денари, Градоначалникот Франгов успеал да оствари само 197,8 милиони денари, што претставува остварување од само 42,3%. 

 

Слика 1: Извадок од страна 60 од Завршната сметка на Буџетот на Општина Гевгелија за 2016 година

 

Следува едно логично прашање: Ако на вашиот вработен му дадете задача да ја изврши за договорената плата, а тој ја изврши со ефикасност од 42%, а за 57% од работата „уво не го боли“, а при тоа ги наплатил сите 12 плати во текот на изминатата 2016 година, прашањето е: „Ке го задржите ли на работа неспособниот работник, кој наплаќа цела плата за помалку од половина сработеното???“

Згора на се, овој несовесен работник со јавните граѓански пари успеал да ја задолжи општината 2 милиони евра (1,5 од Светска Банка за изградба на нов водовод, и 457.000 евра од КФВ банка исто така за водоснабдување, ама средствата беа потрошени за купување на нови протокомери). И, задолжувањата тука не завршуваат. Со Завршната сметка на Општина Гевгелија со состојба на ден 31.12.2016 година Општината има обврски за неисплатени фактури и ситуации од вкупно 150.145.263,- денари , што значи дополнителни 2,44 милиони евра.

Иване Франгов!
Имаш ли образ со таква презадолженост на Општината да бараш нов мандат???

 


Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

Мицотакис: Скопје го доби НАТО пасошот

Лидерот на најголемата грчка опозициона партија се жали дека Ципрас и Каменос му го предадоа на Скопје НАТО-пасошот, откако го отстапија македонскиот идентитет и македонскиот јазик

Повеќе

Граѓанска прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“

Владата на Република Македонија во сабота на 14 јули во 15 градови организира прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“. И Гевгелија е дел од прославата

Повеќе

НАТО ја покани Македонија да почне преговори!

ВИДЕО: Гевералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг - прес конференцијата денес во Брисел

Повеќе

Приклучувањето на новиот цевковод одложено за недела

Закажан петипол часовен застој во водоснабдувањето за недела 15 јули за Гевгелија, Мрзенци, Блокотехна и Негорски Бањи

Повеќе

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

Мицотакис: Скопје го доби НАТО пасошот

Лидерот на најголемата грчка опозициона партија се жали дека Ципрас и Каменос му го предадоа на Скопје НАТО-пасошот, откако го отстапија македонскиот идентитет и македонскиот јазик

Повеќе

Граѓанска прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“

Владата на Република Македонија во сабота на 14 јули во 15 градови организира прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“. И Гевгелија е дел од прославата

Повеќе

НАТО ја покани Македонија да почне преговори!

ВИДЕО: Гевералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг - прес конференцијата денес во Брисел

Повеќе

Приклучувањето на новиот цевковод одложено за недела

Закажан петипол часовен застој во водоснабдувањето за недела 15 јули за Гевгелија, Мрзенци, Блокотехна и Негорски Бањи

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.