Топ Новости >

Лажни достигнувања во Извештајот на градоначалникот за 2016 година

  • Четврток, Мар 16 2017

{flike}


Од 11 проектни ангажмани на Општина Гевгелија кои со свите овластувања ги менаџирал градоначалникот на Општината постојат проекти кои се нотирани во Извештајот на градоначалникот за 2016, но истите ги нема како завршени проекти на терен.
Таква е состојбата со улицата на т.н. „Мала економска зона“ која се' уште не е асфалтирана, а е наведена како завршена во Извештајот.
- „На оваа улица има 10 фирми, каде секој ден поминуваат над 200 вработени. Во зимски услови таму е неможно да се оди пеш. И јас сум работник од фирмите на тој простор и сведок сум дека улицата не Ви е готова, иако се работи за 300-400 метри. Срамота од странските партнери кои доаѓаат во посета на овие фирми, и срамота што нас не лажете“, рече во својата дискусија советникот Благој Паќетов од СДСМ.

- „Од 11 проекти нотирани во Извештајот само 4 се изведуваат со општински буџетски средства, останатите се со кредит од Светска Банка, од КФВ банка, од странски донатори кои инвестиреле за помош на Гевгелија да се справи со бегалската криза. Па немавте Вие како општина само проблеми, туку и инкасиравте бенефит од бегалската криза. Ако ја гледаме состојбата со остварувањето на урбаната програма и изградба на улична инфраструктура, никаков ќар немаат населените места со тие 4 илјади метри улица кои ги спомнувате во Извештајот. Ова е најоскуден извештај досега од Ваша страна“, оцени советничката Марија Костадинова од СДСМ.

- „Во Извештајот имате ставки кои почнуваат со описот „Се очекува“. Така „се очекува“ изградба на Конска Брана, „се очекува“ изградба на градскиот пазар, „се очекува“ изградба на плоштад... Па сите тие се проекти од Вашата изборна програма од 2013 и вие ниту досега ги завршивте, ниту во извештајната година 2016 сте ги завршиле, туку уште и не лажете дека ќе бидат завршени“, остро го нападна работењето на градоначалникот Франгов Наташа Минова од СДСМ.

Фото: Табела од графата ЛЕР (Локален економски развој) искажан на страна 8 од Извештајот на Градоначалникот за 2016 година

(за Агроберзата нема никаков податок ниту цена, ниту инвеститор, а се нотира во извештајното остварување за 2016, и Студијата за Конска Брана каде инвестиционо трошокот е на Влада на РМ, а до реализација на проектот има уште многу работа и време, не и е местото во Извештајот за работа на Градоначалникот на Општина Гевгелија за 2016)

 

Во одбрана на остварувањата на градоначалникот се јави Борис Хаџиниколов од ВМРО-ДПМНЕ кој често во аргументацијата со советниците користи духовен речник, па додаде мисла од Јован Златоуст: „Кој во малку е задоволен тој е богат, кој во многу е незадоволен тој е сиромашен“, алудирајќи на сиромаштијата на духот на советниците, особено оние кои го бранат времето на социо-комунизмот кога ништо не се градеше.

- „На ова реагираше советничката Минова споредувајќи дека пред фискалната децентрализација градоначалниците оперирале со Буџет од 100.000,- евра, а сега градоначалникот годишно располага со буџет од 12 милиони евра. Споредбата со остварувањата е немерлива и ќе се засрамите од изграденото од тоа време, зошто тогаш градеше централната власт и имаше, а сега треба да гради локалната власт со приходи од продажба на градежно земјиште и наплата на комунални такси, но остварувањата ви се толку мали, а извештајот пак ќе повторам, полн со лаги“, додаде во реплика советничката Минова.

Поради нотираните лаги, неостварените проекти и фалбите за очекуваното во 2017, а се работи за извештаен документ, кај јавноста остана впечатокот дека Извештајот на градоначалникот за 2016 повеќе наликува на рекламен предизборен памфлет, отколку реална слика за неговите остварувања во минатата година.

 


Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

Мицотакис: Скопје го доби НАТО пасошот

Лидерот на најголемата грчка опозициона партија се жали дека Ципрас и Каменос му го предадоа на Скопје НАТО-пасошот, откако го отстапија македонскиот идентитет и македонскиот јазик

Повеќе

Граѓанска прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“

Владата на Република Македонија во сабота на 14 јули во 15 градови организира прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“. И Гевгелија е дел од прославата

Повеќе

НАТО ја покани Македонија да почне преговори!

ВИДЕО: Гевералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг - прес конференцијата денес во Брисел

Повеќе

Приклучувањето на новиот цевковод одложено за недела

Закажан петипол часовен застој во водоснабдувањето за недела 15 јули за Гевгелија, Мрзенци, Блокотехна и Негорски Бањи

Повеќе

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

Мицотакис: Скопје го доби НАТО пасошот

Лидерот на најголемата грчка опозициона партија се жали дека Ципрас и Каменос му го предадоа на Скопје НАТО-пасошот, откако го отстапија македонскиот идентитет и македонскиот јазик

Повеќе

Граѓанска прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“

Владата на Република Македонија во сабота на 14 јули во 15 градови организира прослава „Македонија во НАТО и ЕУ“. И Гевгелија е дел од прославата

Повеќе

НАТО ја покани Македонија да почне преговори!

ВИДЕО: Гевералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг - прес конференцијата денес во Брисел

Повеќе

Приклучувањето на новиот цевковод одложено за недела

Закажан петипол часовен застој во водоснабдувањето за недела 15 јули за Гевгелија, Мрзенци, Блокотехна и Негорски Бањи

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.