Топ Новости

Комисијата за проценка на штети со увид во опожарената зграда во Гевгелија

Вторник, 06 Август 2019

Општинската комисија за проценка на штети од елементарни непогоди, за каков се смета и пожарот на станбената зграда во Гевгелија, денеска излезе на терен да направи увид на местото на несреќата.

Трочлен состав на комисијата (градежен инженер, правник и агроном) пристапија на увид за проценка на претрпените штети од пожаот во зградата на улица „Ристо Чавдаров“ број 25 по однос на 10-те пријави од граѓани сопственици на опожарени и оштетените станови од интервенцијата на пожарникарите. Инаку, комисијата брои пет членови, но порад итноста на работата, а со констатација дека се има потребен кворум за работа и оправданото отсуство на двајцата членови поради користење на годишен одмор, пристапија кон работа со увид на терен.

Проценка се вршеше на четири станови од поткровјето кое е целосно изгорено од пожарот и шесте станови од петтиот кат кои се оштетени за време на спасувачката интервенција на пожарникарите. Останатите два стана од поткровјето од зградата (П + 4 + поткорвје) се во сопственост на Јавното претпријатие за стопанисување со станбен и деловен простор и по нив ќе постапуваат во ЈП, врз база на нивни записници.

Пред членовите на комисијата сопствениците на изгорените и оштетените станови изнесуваа што се' имаа во своите домови кои целосно изгореа во пожарот, не само градежната квадратура, столарија (врати и прозорци) туку и елементи во домаќинството, мебел, опрема, парични средства, вредносен накит. Со потпис на сопствениците од утврдениот увид од комисијата нивните изјави ќе бидат земени во предвид при конечната проценка на целокупната штета на зградата и поединечно на секој од сопствениците чиј имот настрада од пожарот.

Комисијата има законски рок од 30 дена да го подготви елаборатот за проценка на штети и истиот во тој рок да го достави на разгледување и усвојување пред Советот на Општина Гевгелија. Советот треба да се изјасни по основ на Елаборатот и доколку биде усвоен, истиот се упатува до Второстепената Комисја за проценка на штети од елементарни непогоди која пак Елаборатот го доставува до Владата на Р. С. Македонија. Тоа значи дека позитивната одлука од Владата треба да донесе одреден процент на надокнада на оштетените семејства (сопствениците на изгорените и оштетени станови) од Буџетот на државата.
До одлуката на Владата, остануваат отворени сметките за донација на денарски и девизни средства парична помош од солидарните и хумани граѓани. Сметките се со два потписника (по еден од секој од двата влеза на зградата) и распределбата по нив ќе ја прават станарите од зградата на улица „Ристо Чавдаров“ број 25.


Last modified on Вторник, 06 Август 2019 - 23:21

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Јане Велковски од Македонија ќе учествува преку УНИЦЕФ на самит на ОН

Единаесет годишниот Јане Велковски, кој е застапник на деца со попреченост од

Повеќе

Ученици собраа 53,2 кг пластичен отпад од „Илинденска“ во Гевгелија

Екоакцијата организирана на крајот од работната недела во Гевгелија на улица

Повеќе

Во декември почнува „Мој ДДВ – Моја Награда“ со награден фонд од половина

Две главни награди, но и доделување на дневни и месечни награди со вкупен

Повеќе

Ветинг во судството вети Заев на граѓанска трибина во Велес

По низата реакции во јавноста за застарените судски случаи кои судот ги

Повеќе

Средба на борците од Кленоец и Гевгелиски членови на СЗБ од НОБ

Во чест на народниот херој Јосиф Јосифовски Свештарот кој е по раѓање

Повеќе

Еденипол часовен протест на судската администрација во Гевгелија

Триесет и тројца вработени во Основен суд Гевгелија со работен статус „судска

Повеќе

Иницијатива за незастарување на кривични дела направени од функционер

Екпертите со иницијатива: Кривичните дела сторени од функционери да не

Повеќе

Изгласана минимална плата од 14.500 денари во Собранието

Попладнево пратениците во републичкото Собрание го изгласаа Законот со кој

Повеќе

Агрометеоролошки станици за заштита на земјоделските посеви во Гевгелија

Со проект на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион, каде припаѓа и

Повеќе

Од утре, 15 ноември, задолжително поседување на зимска опрема за возилата

Министерството за внатрешни работи ги информира граѓаните дека во периодот од

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.