Топ Новости

Со 18 капитални проекти општина Гевгелија го трасира развојот за следната 2020 година

Недела, 24 Ноември 2019

Програмата за развој на општина Гевгелија за 2020 година се состои од 18 развојни потпрограми кои се поделени во 9 програми, а во кои се опфатени сите поголеми проекти кои општината планира да ги реализира во годината која претстои.

Програмата за развој е веќе одобрена од Советот на општината и сите наведени капитални зафати се предвидени во Буџетот на општината за 2020 година.

Најмногу плански зафати (6- шест) се планирани во програмата за уредување на градежно земјиште и тоа: Регулација на коритото на Сува река, регулација на дел од коритото на Серменинска река, на одводниот канал Рауљ, примарна и сeкундарна сообраќајна мрежа за мултинaменски комплекс „Милци“, за гасификација на Општина Гевгелија и изградба на градски плоштад.

Во Програмата (ЈД) за изградба на општински патишта и улици планирани се три капитални зафати: изградба на заобиколен пат околу Гевгелија Јужен Булевар, Довршување на патот Ново Конско - село Ума и трето, продолжувањњ на Булевар „Гевгелија“ со изградба на улица „Свети Климент Охридски“ во Гевгелија.

Изградба на катна гаража е проектот кој е предвиден во програмата ЈЕ - „Катна гаража, уредени постоечки паркинг простори и нови паркиралишта за граѓаните (ЈЕА).

Системот за водоснабдување и одведување на отпадни води, кој е под надлежност на ЈПКД „Комуналец“ инвестиционо подлежи на Општина Гевгелија и оснивачот Советот на општината. Во текот на 2020 година од оваа област предвидени се четири проекти: реконструкција на водоводната мрежа со замена на азбесните цевки како во Гевгелија така и во населените места, од програмата ЈГ наменета за подобрување на квалитетот на водоснабдувањето. Во програмата за Изградба на системи за одведување и пречистување на отпадни води планиран е проект за изградба на „Атмосферска канализациона мрежа“ и изградба на Пречистителна станица за отпадни води од селата Негорци, Негорски Бањи, Прдејци и индустриските зони „Блокотехна“ и ТРЗ „Прдејци“.

Изградбата на Нов градски парк која е исто дел од планот за развој на Општината за 2020 година е веќе сместен со измените на ДУП-от и одобрен од Министерството за транспорт и врски, а буџетското вклопуваање само ќе придонесе за негова конечна реализација.

Капитални трошоци се предвидени и во областа на спортот и културата, и се вклопени во планот 2020 со изградба на „Мултимедијален културен центар“ и „Спортски-рекреативен комплекс со базен“. Овие две ставки се пренесени од планит за развој за 2019 во Планот за развој за 2020 година.

Иако годинава имаше низа вложувања, санации и реновирања, со обновени столарии, простории и ентериер во Детските градинки, сепак за потребите на згрижување на најмладата генерација на наши жители и растеретување на групите за престој на деца во детските установи, предвидено е изградба на нова детска градинка во Гевгелија.

Планот за развој беше предмет на расправа на 35-та редовна седница на Советот на општината на предлог на градоначалникот на општината, Сашо Поцков, а за него позитивно се изјаснија мнозинството советници.


Last modified on Недела, 24 Ноември 2019 - 13:02

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Наградната игра Мој ДДВ#Моја награда стартува од денеска, во оптек награди од

Скенирајте ги сите сметки, Мој ДДВ#Моја награда стартува од денеска, 15

Повеќе

Законска исплата на К-15 за работниците во приватниот сектор до 31 декември

До крајот на 2019 година сите оние што работат во приватни фирми, мора да

Повеќе

Нови 9 бомби објавени на Ју Тјуб: „Орце шокираш“

Сведокот во случајот „Рекет“ Орце Камчев, шокира на Ју Тјуб.

Од 10-тина

Повеќе

Поволна бизнис клима преку регионална ЕУ соработка

Локалните самоуправи во Македонија се подготвуваат за развој на своите

Повеќе

Притвор за гевгеличанец насилник - со чаша повредил две жени

Oсновното јавно обвинителство Гевгелија поведе постапка против едно лице за

Повеќе

Просечна пензија од 15.500 денари во 2020 година

Трократно покачување на пензиите во текот на 2020 година најави министерката за

Повеќе

Утре ќе има 4 часовен прекин во електроснабдувањето

Од ЕВН-Македонија известуваат дека утре 11 декември планирани се исклучувања на

Повеќе

Трето место за гевгелиски средношколец на 43-та Школа „Мади физичари“

Во рамките на манифестацијата „Ноември-месец на наука 2019“, при крајот на

Повеќе

Одбележан патронот во ООУ „Климент Охридски“ Миравци

Со пригодна програма подготвена од учениците од ООУ „Климент Охридски“ од

Повеќе

Лишени од слобода 5 лица од Гевгелија, а еден малолетник заработи кривична

Министерството за внатрешни работи известува дека во четвртокот (05.12.2019) во

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.