Зонско паркирање - за подобар сообраќаен ред во центарот на Гевгелија

Петок, 07 Февруари 2020

По вчарашната организирана јавна расправа започна постапката за воведување на зонското паркирање во Гевгелија. За да стапи истата во сила Советот на општина Гевгелија треба да донесе одлука, по што ќе биде одреден оператор и распишан Tендер за набавка на софтверска опрема.
Присутните граѓани на јавната презентација ја поддржаа Иницијативата за воведување на зонско паркирање, нагласувајќи дека неопходно е да се воведе ред во паркирањето, посебно во центарот на градот, наведуваат од Општина Гевгелија која е иницијатор на проектот за сообраѓаен ред во градот, меѓу кои и во паркинг зоните. Притоа,граѓаните дадоа корисни и интересни предлози дека за успешноста на зонското паркирање потребна е поголема соработка на сообраќајната полиција со операторот, за разгледување на можноста во ограничувачката зона да им се наплаќа паркинг само на жителите на Гевгелија, а не и на туристите, за регулирање и санкционирање на паркираните патнички возила кои непрекинато стојат паркирани на одделни сообраќајници. Исто така, беше оценето дека организирањето и спроведувањето на зонското паркирање најдобро е да се врши од страна на Јавно претпријатие.

Со овој проект предвидени се 1007 паркиралишта во центарот на градот и на главните сообраќајници. Од нив 609 се паралелни, 7 за косо паркирање, а 341 за паркирање под агол од 90 степени. Исто така, се предвидени 23 паркиралишта за такси возила, 20 за лица со инвалидитет и 4 за возила со електрично полнење. Сите паркиралишта се значително поголеми од постојните и согласно новите законски одредби. Зонското паркирање е поделено по зони, појасни проектантот Миле Стојменов, нагласувајќи дека Гевгелија е еден од последните градови во земјата каде што не е воведено зонско паркирање.

ПРВАТА зона е ОГРАНИЧУВАЧКА и треба да влијае дестимулирачки за долготрајно паркирање во центарот на градот, појасни проектантот. Ограничувачката зона ги опфаќа улиците „7 Ноември“ од Амамот до крстосницата со „Маршал Тито“ и „Димитар Влахов“, без паркингот пред „Стопанска банка“, улицата „Димитар Влахов“ до крстосницата со „Јосиф Јосифовски“ и „Ристо Фршинин“, улицата. „Маршал Тито“, од крстосница со „Ѓорѓи Велков“ до крстосница со улиците „7 Ноември“ и „Димитар Влахов“, како и од Библиотека до крстосницата со улиците „Таља Бикова“ и „Мирче Ацев“ и улицата „Гевгелиски партизански одреди“ (освен паркинг пред СОУ „Ј.Јосифовски“). Во ограничувачката зона паркирањето ќе биде ограничено само на 2 часа со цел да се обезбеди непречен протек на возила во административниот центар.

Втората жолта зона „Б“ го опфаќа подрачјето помеѓу границата со зоната „А“ до улиците „Кирил и Методи“, „Борис Карпузов“, „Ристо Фаршинин“, „Јосиф Јосифовски“ до спортска сала „Партизан“, „Гевгелиски партизански одреди“ и паркингот пред СОУ „Ј.Јосифовски“, „С.М. Данко“ до крстосницата со улица „Борис Кидрич“, „Радован Ковачевиќ“ до крстосницата со улица „Деко Ковачев“, „Булевар Гевгелија“ до семафорите на крстосницата со улица „Деко Ковачев“. Во оваа зона паркирањето не е ограничено и ќе се наплаќа, а тука влегуваат јавните површини наменети за паркирање Библиотека „Гоце Делчев“ и кај спортска сала „26 Април“.

Во третата зелена зона „Ц“ влегува преостанатиот дел од територијата на Гевгелија, односно, улицата „Ѓорѓи Стамков“ (кај Централната детска градинка), улицата „Миле Пецанов“ (Градски пазар), Булеварот „Гевгелија“ (од семафори до кружен тек) и другите јавни површини кои не влегуваат во претходно наведените зони. Советот на општина Гевгелија со посебна одлука ги одредува цените за паркирање во втората и третата зона, како и условите за паркирање. Плаќањето ќе се врши електронски, но и преку посебни картички кои ќе им се продаваат на туристите, а супермаркетите, банките, стоматолошките ординации и други институции можат да закупат одделни паркинг-места. При изработката на проектот е водено сметка влезовите на станбените и деловните објекти да не бидат блокирани со паркинг места.

- „Со воведувањето на зонското паркирање целта на општината не е да се остварува профит, туку да се стави ред во сообраќајот, посебно, во паркирањето во центарот на градот“, истакна градоначалникот на општина Гевгелија Сашо Поцков на синоќешната Jавна презентација на проектот за зонско паркирање.
Тој додаде дека покрај расправата, на веб-страната на општина Гевгелија ќе биде спроведена и јавна анкета, по што ќе бидат сумирани предлозите и сугестиите од граѓаните. Најпрво, во Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот, а потоа и во Советот на општина Гевгелија кој треба да ја донесе конечната Одлука за операторот, цените и условите за зонско паркирање на одредените зони.


Last modified on Петок, 07 Февруари 2020 - 12:07

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Џо Бајден ја превзеде функцијата претседател на САД

Со свечена церемонија на која не присуствуваше претходникот Трамп, денеска

Повеќе

Од јануари пензиите повисоки за 185 денари

Усогласувањето на пензиите со трошоците за живот донесе покачување на пензиите

Повеќе

Водици со шест крштевки во гевгелиските храмови

Вековниот празник Богојавление Водици денеска освен со водосвет во црковните

Повеќе

Угостителите со работно време до 21 часот

Владата на Република Северна Македонија на денешната 40-та седница, по

Повеќе

Водосвет годинава во црковните храмови

Пандемијата годинава ја измени и традицијата - Осветувањето на водите за време

Повеќе

АВРМ: Кредитирање на невработените до 10.000 евра за започнување сопствен бизнис

Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија објави оглас за

Повеќе

Минусна ноќ во Гевгелија и југот

Вечерва настапуваат првите минусни температури годинава - поларниот студен бран

Повеќе

За 50% поевтинува регистрацијата на возила со странски таблички

Легална регистрација во Македонија со 50 од сто намалени трошоци е новата

Повеќе

Кривична пријава за фалсификаторка на пари

Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР – Скопје поднесе

Повеќе

Видео: Стопирани Василичарите во Вевчани

Василичарскиот кaрневал во Вевчани кој поради короната претставува закана по

Повеќе

 
 

 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.