Топ Новости
Приведени илегалци кај Моин - Сабота, 10 Октомври 2020 12:44

Родителите од Миравци бараат настава со физичко присуство за учениците од VI до IX одд.

Среда, 30 Септември 2020

Советот на родители при Општинското основно училиште „Климент Охридски“ од Миравци за утре најавуваат протест на почетокот на он лајн наставата за учениците од VI до IX одделение.
Тие се незадоволни од одлуката на Министерството за образование и наука и Комисијата при МОН која го одби барањето на училиштето за организирање настава со физичко присуство за сите наставни години, а одобри настава само за пониските одделенија од I до V оделение. Поради тоа за утрешниот прв училишен ден тие најавија бојкот на наставата на своите ученици од погорните класови и протест пред училиштето „Климент Охридски“ во Миравци.
Сметаат дека училиштето има солидни просторни и кадрови услови за обавување на наставата со физичко присуство на сите запишани деца во училиштето.

За своето незадоволство од Комисијата на МОН и одбиеното барање, тие се обратиле како Совет на родители до Министерството со молба да ја преразгледат повторно одлуката за Миравци, не' извести претседателката на Советот на родители при ООУ „Климент Охридски“ - Митра Дачева.

Какви се условите во „Климент Охридски“ во Миравци и дали тие како училиште се подготвени на преговори со родителите се обративме до директорот на училиштето.

- „Одлуката на МОН и комисијата доследно ќе ја спроведуваме со почетокот на утрешниот прв школски ден од учебната 2020/21. Запознаени сме со барањата на родителите, но во овие епидемиолошки услови во Општина Гевгелија, каде припаѓа и Миравци, не е дозволено наставата да се одвива со присуство на повеќе од 50 ученици во училиштето. Во моментот во училиштето се запишани 123 ученика, од кои паралелките од нижите одделенија бројат само 49 ученика, а во паралелките од вишите одделенија има 74 запишани ученика. Располагаме со 12 училници распоредени во три ката од училиштето и можеме да организираме изведување на настава со физичко присуство со примена на ковид протокколите само на паралектите од I до V оделение кои се навистина со мала бројност, од 5 до 15 ученика во една паралелка. За останатите мораме да ги примениме одлуките на МОН“, вели децидно директорката на ООУ „Климент Охридски“ од Миравци Васка Ефтимова.

На прашањето дали како раководител на училиштето ќе ги прими на разговор родителите кои имаат намера утре (1 октомври) да протестираат пред училиштето изјави дека: „Во училишните простории имаме обврска да ги примиме првачињата и учениците до петто одделение, заедно со наставниците кои ќе ја изведуваат наставната програма. Родителите не смеат да престојуваат во училиштето, туку само да ги допратат своите деца до влезот на училиштето, т.е. до школскиот двор“, вели Ефтимова.
Таа нагласи дека основното образование е законска одговорност и родителите се приморани своите деца да ги испратат на следење настава во малите паралелки, а останатите да ја следат он лајн наставата од Националната платформа за учење од далечина. Засега одлуките на МОН се тие. Дали ќе се променат зависи од ковид состојбата во општината, прецизираше Ефтимова.

Значи за нормална настава на учениците зависи и односот кон примената на мерките за спречување на ширењето на коронавирусот од страна на сите жители во општината, па и на жителите на потпланинското населено место Миравци кои со здравје и упорност можат да достигнат до своите барања.

 

Last modified on Среда, 30 Септември 2020 - 17:35

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Same masen kuta

Misociis nulla interdum et. Cursus senectus aliquet pretium at tristique hac

Повеќе

Ukan mare tinu

Etiam vitae commodo dolor. Ut quis urna nisl. Nulla eu purus odio, at aliquet

Повеќе

Zaga tiko maze

Ceger nisl Pellentesque In id metus laoreet dignissim vel. Lacinia Sed

Повеќе

Xare makin opan

Mes pede elit nibh at risus tempus. Nulla semper ac nec sit massa In Curabitur

Повеќе

Dare makin oka

Puspen disse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam

Повеќе

Zate maki nako

Temper ac nec sit massa In Curabitur id risus sit. Non ante gravida eros quis

Повеќе

Nuka tisu mako

Duis sit amet velit quis augue sollicitudin tempus eget ut dui. Vestibulum ante

Повеќе

Seru cadin retu

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod

Повеќе

Tina okun zagon

Duis sit amet velit quis augue sollicitudin tempus eget ut dui. Vestibulum ante

Повеќе

Rana casen maki

Pendisse erat dolor, dictum in interdum non, molestie at lorem. Vivamus

Повеќе

 
 

 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.