Топ Новости >

Поцков - локална самоуправа во партнерство со граѓаните

  • Сабота, Окт 07 2017

{flike}


Во име на германската развојна фондација „Фридрих Еберт Штифтунг“ – канцеларија Скопје, чија цел е воспоставување на граѓанско партнерство со локалната самоуправа, денеска во Гевгелија беше потпишан документот „ДЕН ПОТОА“ кое означува ПАРТНЕРСТВО СО ГРАЃАНИТЕ, ГРАЃАНСКО ПАРТНЕРСТВО, СОРАБОТКА ЗА РАЗВОЈ И ПРОСПЕРИТЕТ.
Со документот кандидатот за градоначалник на општина Гевгелија се обврзува по добивањето довербата редовно да соработува со граѓанскиот сектор и да работи на спроведување и што поголема имплементација на младински политики, социјална политика, активни мерки за вработување, животна средина, инфраструктура, еднакви можности за децата и граѓаните со посебни потреби, развој на спортот и останати теми кои го засегаат граѓанскиот сектор.
Настанот се одржа денеска напладне во салата на Пионерски Дом во Гевгелија и на истиот присуствуваше само кандидатот од СДСМ и коалицијата, Сашо Поцков, а отсуствуваше противкандидатот од ДПМНЕ.

Поцков со отвореност и респект кон мислењата и предлозите на граѓанските организации, пред чинот на потпишувањето на документот ги потсети дека неговите програмски заложби се отворена општина, транспарентна и во комуникација со граѓаните за да може да се реализираат сите неопходни потреби за еден нормален и достоинствен живот во Гевгелија, како за децата, младите, семејствата од социјалните категории, така и за лицата со посебни потреби, постарите, спортистите и другите потреби од нашето нормално секојдневие.
Присутните граѓански организации, претставници на спортски здруженија, претставници на пензионерите оддадоа поддршка на документот кој ќе биде од огромно значење за понатамошниот процес на имплементација на граѓанското партерство со локалата самоуправа.

Во пресрет на локалните избори 2017 во РМ, ние, претставниците на граѓанските организации во општина Гевгелија упатуваме барања до кандидатите за градоначалник на општина Гевгелија, преку кои очекуваме унапредување на состојбите во општественото, социо-економски и политички области на локално ниво, во нашата општина.

Се потпишувањето на долу наведените барања кандидатите за градоначалник прифаќаат, штом ја добијат довербата од граѓаните и стапат на функција дека ќе изнајдат решенија за имплементација на истите.

Сите активности во насока на имплементација на барањата, ќе подлежат на граѓански мониторинг кој ќе биде поддржан од „Фондацијата Фридрих Еберт“, во периодот до крајот на мандатот на градоначалникот.

Барања:

1. Потикнување на економскиот развој, вработувањето и отварање перспективи за напредок на младите на општина Гевгелија преку активна соработка меѓу централната власт и локалната самоуправа со цел да се запре процесот иселување на младите и подигнување на општата благосостојба во општината.

2. Дефинирање на младински буџет за помош на младински организации, иницијативи и политики
3. Заштита и обнова на градското зеленило и изградба на што повеќе паркови и зелени катчиња низ градот. Заштита и строго контролирана сеча на шумите на Кожуф
4. Изнаоѓање решенија за проблемот со исправноста на водата за пиење (со години граѓаните на општина Гевгелија пијат вода со одредена концентрација на арсен, кој е штетен по живот и здравјето);
5. Изградба на спортски центар, поддршка за спортските клубови и друштва
6. Во постојана комуникација со лицата со посебни потреби и нивните семејства да се обезбеди намалување на разликите и да се овозможат неопходните предуслови за нивна социјализација и интеграција во општествениот живот на општината
7. Да се обезбеди локација за изградба на дом за стари лица
8. Да се воспостават автобуски линии до сите населени места
9. Да се организира посета на патронажна служба во домовите на граѓаните (за старите лица)
10. Отварање на граѓански центар за помош и нормално функционирање на разните граѓански здруженија
11. Градење на отворено и транспарентна општина преку редовни средби со граѓаните, консултативни средби при донесувањето на секоја поголема одлука, испитување на јавното мислење.

Во пресрет на локалните избори 2017 во РМ, претставниците на граѓанските организации во општина Гевгелија со упатеното барање и потпишаниот документ „Ден потоа“ оо кандидатот за градоначалник на општина Гевгелија, изразија очекување за унапредување на состојбите во општественото, социо-економски и политички области на локално ниво, во нашата општина.

 


Објавена продажба на градежни парцели во Гевгелија

Десет парцели за индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија во Гевгелија се објавени на продажба по пат на електронско јавно наддавање

Повеќе

Комарците помилувани на неодредено време

Поради лошото време одложено прскањето против комарци во целиот Југоисточен регион

Повеќе

Етничките македонци во Грција се радуваат на Договорот

Селцас е пратеник во грчкиот Парламент од Лерин и вели дека Македонците во Грција се радуваат на договорот

Повеќе

Потпишан Договорот меѓу Македонија и Грција

ВИДЕО: Потпишувањето на конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство

Повеќе

И во грчкиот Парламент се прозбори на македонски јазик

Пратеник на СИРИЗА се обрати на Македонски јазик, на костурски дијалект во грчкиот парламент

Повеќе

Четири ленти колона на ГП Богородица

Продолжениот празничен викенд ја зголеми фреквенцијата на патници и возила на Граничниот премин „Богородица“

Повеќе

Во недела 17 јуни - прво авио прскање против комарци

Недела 17.06.2018 година, десетте општини од Југоисточниот плански регион ќе добијат заедники закажан третман против комарци 

Повеќе

Пожарната во Гевгелија со проширен возен парк

Дирекцијата за заштита и спасување на РМ во соработка со Владата на РМ денес на ТППЕ Гевгелија донираше специјално теренско возило за локализирање и гаснење на пожар на отворен простор и едно

Повеќе

Прес на Влада: ДА, за македонската иднина!

Заев: Имаме историско решение со кое го јакнеме идентитетот македонски, да кажеме ДА за македонската иднина!

Повеќе

Од синоќа поевтинија горивата

Во прилог новите цени

Повеќе

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Објавена продажба на градежни парцели во Гевгелија

Десет парцели за индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија во Гевгелија се објавени на продажба по пат на електронско јавно наддавање

Повеќе

Комарците помилувани на неодредено време

Поради лошото време одложено прскањето против комарци во целиот Југоисточен регион

Повеќе

Етничките македонци во Грција се радуваат на Договорот

Селцас е пратеник во грчкиот Парламент од Лерин и вели дека Македонците во Грција се радуваат на договорот

Повеќе

Потпишан Договорот меѓу Македонија и Грција

ВИДЕО: Потпишувањето на конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство

Повеќе

И во грчкиот Парламент се прозбори на македонски јазик

Пратеник на СИРИЗА се обрати на Македонски јазик, на костурски дијалект во грчкиот парламент

Повеќе

Четири ленти колона на ГП Богородица

Продолжениот празничен викенд ја зголеми фреквенцијата на патници и возила на Граничниот премин „Богородица“

Повеќе

Во недела 17 јуни - прво авио прскање против комарци

Недела 17.06.2018 година, десетте општини од Југоисточниот плански регион ќе добијат заедники закажан третман против комарци 

Повеќе

Пожарната во Гевгелија со проширен возен парк

Дирекцијата за заштита и спасување на РМ во соработка со Владата на РМ денес на ТППЕ Гевгелија донираше специјално теренско возило за локализирање и гаснење на пожар на отворен простор и едно

Повеќе

Прес на Влада: ДА, за македонската иднина!

Заев: Имаме историско решение со кое го јакнеме идентитетот македонски, да кажеме ДА за македонската иднина!

Повеќе

Од синоќа поевтинија горивата

Во прилог новите цени

Повеќе

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.