Топ Новости >

Нови сметки за вода од јануари 2018 за гевгеличани

  • Четврток, Јан 04 2018

{flike}


Со цена за потрошен кубик вода од 14,46 денари и цена за одведување урбани отпадни води (канализација) од 3,6 денари по еден кубик, комуналните сметки на потрошувачите од градскиот водовод во Гевгелија ќе бидат пониски за 1,34 денари. Тоа значи намалување на вкупната сметка за вода од 6,907 одсто.

Ваквата одлука следуваше по барање на Регулаторната комисија за водостопанство која врз основа на бројот на потрошувачи и податоци за материјалното работење на ЈПКД „Комуналец“ Гевгелија определи најниски цени за комуналните услуги за потрошувачите од општината. Oдлуката поддржана од органите на гевгелиското комунално претпријатие стаса на разгледување пред Советот на Општина Гевгелија кое по Статутот на јавното локално комунално претпријатие ги утврдува цените на услугите на комуналните трошоци спрема граѓаните и правните лица. Советот на Општина Гевгелија на последната шеста редовна седница одржана на 28 декември минатата година ги прифати едногласно одлуките за цените за комунални услуги на гевгелиски „Комуналец“.

Ваквото олеснување за граѓаните на Гевгелија и корисниците на градскиот водоводен систем треба да настапи од јануари 2018 година, а новите сметки со новите цени за комунални услуги ќе бидат испорачани во месец февруари годинава.

Кај правните лица цената за собирање и одведување на урбаните води е намалена од 11 денари на 6,43 денари за метар кубен, а цената на потрошен кубик вода ќе изнесува 29,21 денар, што е поскапо за 102 % во споредба со цената за домаќинствата.
Домаќинствата во општина Гевгелија во 2018 година за кубик потрошена вода за пиење ќе плаќаат 14,46 денари наместо досегашните 13,9 денари, додека за собирање и одведување на урбаните води наместо цена од 5,5 денари за метар кубен, годинава ќе плаќаат по 3,6 денари. Вкупните трошоци за двете услуги (вода + канализација) се намалуваат од 19,4 денари на 18,06 по потрошен кубик.

Од 2018 година во Република Македонија за прв пат се воведува нова комунална услуга - прочистување на отпадните води. Цената и тарифа на оваа услуга во општина Гевгелија е изработената според физибилити студија и потврдените критериуми од страна на швајцарските консултанти кои ја следеа изградбата на Пречистителната станица во Гевгелија. Истата од неодамна е во функција и има свои трошоци за одржување и функционирање. Цената на новата услуга за домаќинствата ќе изнесува 13,37 денари, а за правните лица 27,23 денари за метар кубен прочисени отпадни води.

Тоа значи дека вкупната цена за трите видови комунални услуги вклучени во сметката за вода (вода за пиење, канализација и прочистување на отпадни води) ќе изнесува 31,43 денари за физичките лица, односно домаќинствата потрошувачи. За правните лица сметката по кубик потрошена вода, а со тоа и канализација и отпадни води ќе изнесува вкупно 62,67 денари по метар кубен. Со трошоците за прочистување на отпадните води (трошоци за прочистителна станица, кои ќе паднат на товар на потрошувачите приклучени на овој систем, а тоа се водокорисниците од Гевгелија, Богородица и Моин) сметката за вода на едно домаќинство ќе биде поскапа за 74,03 %.

Од општината, кои за оваа новост известуваат една недела по донесувањето на одлуката за новите цени на комуналните услуги на локалното јавно комунално претпријатие, не јавуваат од кога стапува на сила вградувањето на трошоците за прочистување на отпадните води во редовните сметки на „Комуналец“. Значи, ценовниот шок штотуку претстои.

 

 


Објавена продажба на градежни парцели во Гевгелија

Десет парцели за индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија во Гевгелија се објавени на продажба по пат на електронско јавно наддавање

Повеќе

Комарците помилувани на неодредено време

Поради лошото време одложено прскањето против комарци во целиот Југоисточен регион

Повеќе

Етничките македонци во Грција се радуваат на Договорот

Селцас е пратеник во грчкиот Парламент од Лерин и вели дека Македонците во Грција се радуваат на договорот

Повеќе

Потпишан Договорот меѓу Македонија и Грција

ВИДЕО: Потпишувањето на конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство

Повеќе

И во грчкиот Парламент се прозбори на македонски јазик

Пратеник на СИРИЗА се обрати на Македонски јазик, на костурски дијалект во грчкиот парламент

Повеќе

Четири ленти колона на ГП Богородица

Продолжениот празничен викенд ја зголеми фреквенцијата на патници и возила на Граничниот премин „Богородица“

Повеќе

Во недела 17 јуни - прво авио прскање против комарци

Недела 17.06.2018 година, десетте општини од Југоисточниот плански регион ќе добијат заедники закажан третман против комарци 

Повеќе

Пожарната во Гевгелија со проширен возен парк

Дирекцијата за заштита и спасување на РМ во соработка со Владата на РМ денес на ТППЕ Гевгелија донираше специјално теренско возило за локализирање и гаснење на пожар на отворен простор и едно

Повеќе

Прес на Влада: ДА, за македонската иднина!

Заев: Имаме историско решение со кое го јакнеме идентитетот македонски, да кажеме ДА за македонската иднина!

Повеќе

Од синоќа поевтинија горивата

Во прилог новите цени

Повеќе

 

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Објавена продажба на градежни парцели во Гевгелија

Десет парцели за индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија во Гевгелија се објавени на продажба по пат на електронско јавно наддавање

Повеќе

Комарците помилувани на неодредено време

Поради лошото време одложено прскањето против комарци во целиот Југоисточен регион

Повеќе

Етничките македонци во Грција се радуваат на Договорот

Селцас е пратеник во грчкиот Парламент од Лерин и вели дека Македонците во Грција се радуваат на договорот

Повеќе

Потпишан Договорот меѓу Македонија и Грција

ВИДЕО: Потпишувањето на конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство

Повеќе

И во грчкиот Парламент се прозбори на македонски јазик

Пратеник на СИРИЗА се обрати на Македонски јазик, на костурски дијалект во грчкиот парламент

Повеќе

Четири ленти колона на ГП Богородица

Продолжениот празничен викенд ја зголеми фреквенцијата на патници и возила на Граничниот премин „Богородица“

Повеќе

Во недела 17 јуни - прво авио прскање против комарци

Недела 17.06.2018 година, десетте општини од Југоисточниот плански регион ќе добијат заедники закажан третман против комарци 

Повеќе

Пожарната во Гевгелија со проширен возен парк

Дирекцијата за заштита и спасување на РМ во соработка со Владата на РМ денес на ТППЕ Гевгелија донираше специјално теренско возило за локализирање и гаснење на пожар на отворен простор и едно

Повеќе

Прес на Влада: ДА, за македонската иднина!

Заев: Имаме историско решение со кое го јакнеме идентитетот македонски, да кажеме ДА за македонската иднина!

Повеќе

Од синоќа поевтинија горивата

Во прилог новите цени

Повеќе

 
 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.