Топ Новости >

Извештајот за работа на Комуналец вратен на ремонт

  • Вторник, Мар 20 2018

{flike}


Советот на Општина Гевгелија одби да расправа по ненавремено и нецелосно доставените материјали од ЈПКД „Комуналец“ за работењето во 2017 година.
- „Материјалите се доставени доцна до советниците, во вторникот, а во средата се одржаа седници на комисии“ забележа советникот Тихомир Ручкоманов (ЛДП) на десеттата седница на Советот на општина Гевгелија, одржана во четвртокот на 15 март.
Тој реагираше и на несоодветноста на доставените материјали. - „Наместо Квартален извештај за работата на ЈПКД „Комуналец“ кој не е доставен кумулативно за периодот од 01.01. до 31.12.2017 па потоа да се разгледува Завршната сметка на ЈПКД „Комуналец“, нам ни' се нуди извештај за финансиското работење што не е ист документ“, реагираше Ручкоманов.
И трето, посебно нагласи советникот од ЛДП, постои Извештај од републичка Ревизија за работењето на ЈПКД „Комуналец“ за 2016, а има и дел за 2017 година кои не се задоволителни.
Затоа тој предложи до Советот точките 24 и 26 од дневниот ред на 10-та седница на Советот, кои се доставени од „Комуналец“ еден ден пред одржувањето на расправата по нив пред локалните тела на Општината, да бидат симати од дневен ред, да се вратат до предлагачот на доработка, да ги добиеме, рече,  доработени со мислење на Управниот одбор и Надзорниот одбор и да бидат доставени до Советот за наредната седница.

Советниците го изгласаа предлогот на советникот Ручкоманов и точките „Предлог-Извештај за работењето на ЈПКД "Комуналец"-Гевгелија во 2017 година, и „Предлог-Извештај за финансиското работење на ЈПКД "Комуналец"-Гевгелија за периодот 01.01.2017г.-31.12.2017 година“ беа симнати од дневниот ред на 10-та редовна седница на Советот.

Минатата 9-та седница Претседателот на Советот Ташко Дојчинов симна шест точки од дневниот ред поради отсуство на излагачи од јавните институции.
На последната 10-та седница и советниците го фатија редот - да одбиваат да расправат за непотполни (без мислење на УО и НО) и ненавремено доставени материјали од локалното комунално претпријатие.

Што крие Ревизорскиот Извештај за „Комуналец“ напишан на 53 страници со број 09-63/6 од 22.12.2017 година и зошто Управниот одбор не се произнел по работата на „Комуналец“ во однос на наодите од Државниот Завод за ревизија на РМ?

За деталите наскоро, а за нестрпливите еве само три од бројните незаконски констатации што ги открил Државниот Завод за ревизија изнесени во првата страница од Извештајот.

 

Државниот Завод за ревизија изразил „неповолно мислење за реалноста и објективноста на финансиските извештаи за 2016 година, како и активностите, финансиските трансајции и информации рефлектирани во финансиските извештаи“(цитат од Извештајот). Исто така ДЗР изразил „мислење со резерва за вистинитоста и објективноста на финансиските извештаи и за усогласеноста со законската регулатива, упатства и воспоставени политики“.

До 53-та страница што ли има уште за откривање, а што на Советот на општина Гевгелија не му е приложено, иако Советот на Општината е основач на јавното комунално претпријатие „Комуналец“ од Гевгелија и истото според Статут и Закон за јавни претпријатија „полага“ сметки пред основачот.

После ваков ревизорски извешај и констатирани неправилности и сомнежи во релевантноста на финансиските податоци што ги приложува гевгелиски „Комуналец“, не само Советот, и гевгелиската јавност ќе бара одговори и одговорност за таквото работење кое се коси со законските регулативи и финасиски воспоставени упатства и политики во државата.


Поставен камен темелник на Хидро Системот „Конско“ во Гевгелија

Премиерот Зоран Заев, министерот за земјоделство Николовски и фирмата изведувач од Турција денеска на свечен начин поставија камен темелник за почеток на изградбата на браната „Конско“ кај Гевгелија

Повеќе

Пресуда „Труст“: 9 години затвор и конфискација на 17 милиони евра

Сеад Кочан доби 6 години затвор, Авировиќ 3, Ватиќ е ослободен, а ќе се конфискува противправо стекнатиот имот на „Трансмет“ ДОО Скопје и „Силекс неметали СТ“ во вредност од 1,06 милијарди денари

Повеќе

Општина Гевгелија одобри 5,3 милиони денари за водоснабдување

Со буџетска интервенција од дополнителни 5.305.992 денари Општина Гевгелија ќе го доврши започнатиот проект за „Подобрување на системот за водоснабдување во Гевгелија“

Повеќе

Прекин на електроснабдувањето

Денес прекин во делот помеѓу Богданци и Гевгелија, а утре е најавен прекин во Миравци, Давидово, Петрово и Габрово

Повеќе

ОЈО покрена обвинение против градоначалникот на Ново Село

Обвинителството бара градоначалникот да остане во притвор

Повеќе

„AQUA M2“ - ЕУ проект меѓу Гевгелија и две солунски општини од Грција

Заеднички Европски еколошки проект „AQUA M2“ меѓу општините Гевгелија и општините Пеонија и во Халкидона од соседна Грција и Универзитетот Аристотел од Солун 

Повеќе

Хоризонтална сигнализација на улиците

Продолжува акцијата за урбано уредување на Гевгелија со асфалтирање на улици во градот и населените места, а од денеска и со механичко одбележување на хоризонталната сигнализација на улиците низ

Повеќе

Денес променливо облачно

Можен пороен дожд во западните и јужните делови од земјава

Повеќе

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Поставен камен темелник на Хидро Системот „Конско“ во Гевгелија

Премиерот Зоран Заев, министерот за земјоделство Николовски и фирмата изведувач од Турција денеска на свечен начин поставија камен темелник за почеток на изградбата на браната „Конско“ кај Гевгелија

Повеќе

Пресуда „Труст“: 9 години затвор и конфискација на 17 милиони евра

Сеад Кочан доби 6 години затвор, Авировиќ 3, Ватиќ е ослободен, а ќе се конфискува противправо стекнатиот имот на „Трансмет“ ДОО Скопје и „Силекс неметали СТ“ во вредност од 1,06 милијарди денари

Повеќе

Општина Гевгелија одобри 5,3 милиони денари за водоснабдување

Со буџетска интервенција од дополнителни 5.305.992 денари Општина Гевгелија ќе го доврши започнатиот проект за „Подобрување на системот за водоснабдување во Гевгелија“

Повеќе

Прекин на електроснабдувањето

Денес прекин во делот помеѓу Богданци и Гевгелија, а утре е најавен прекин во Миравци, Давидово, Петрово и Габрово

Повеќе

ОЈО покрена обвинение против градоначалникот на Ново Село

Обвинителството бара градоначалникот да остане во притвор

Повеќе

„AQUA M2“ - ЕУ проект меѓу Гевгелија и две солунски општини од Грција

Заеднички Европски еколошки проект „AQUA M2“ меѓу општините Гевгелија и општините Пеонија и во Халкидона од соседна Грција и Универзитетот Аристотел од Солун 

Повеќе

Хоризонтална сигнализација на улиците

Продолжува акцијата за урбано уредување на Гевгелија со асфалтирање на улици во градот и населените места, а од денеска и со механичко одбележување на хоризонталната сигнализација на улиците низ

Повеќе

Денес променливо облачно

Можен пороен дожд во западните и јужните делови од земјава

Повеќе

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.