Топ Новости >

За 5 месеци 11 седници на Совет на општина Гевгелија

  • Петок, Апр 13 2018

{flike}


Со 23 точки на дневен ред денеска (петок 13 април) се одржува 11-та редовна седница на Советот на општина Гевгелија.

Од нив три точки се однесуваат на проектни активности на општината од кои две се одлуки за учество на општината на Вториот повик за прекугранични предлози преку Интеррег-ИПА Програма за прекугранична соработка Р.Бугарија-Р.Македонија 2014-2020. Првиот е за „Одржлив развој на туризмот преку заеднички интегриран прекуграничен пристап", а вториот за „Зголемување на иновациите и одржливоста во заштитените подрачја".

Советот ќе расправа по Предлог годишниот извештај за минатата, и предлог план за работа за оваа година на Центарот за развој
на Југоисточниот плански регион (во чии рамки територијално припаѓа и општина Гевгелија).

Како посебна, шеста точка на расправа пред советниците ќе биде и Предлог-Годишен план за вработување во општина Гевгелија за 2019 година.

Членовите на највисокиот орган на локалната власт во општината, денеска треба да расправаат и за предлог извештаите за реализација на годишните програми за работа на општината во текот на 2017 година, и тоа од областа на уредувањето на градежно земјиште, изградба, реконструкција и рехабилитација на општинските патишта и улици, извештај за реализација на годишната програма за изработка на урбанистички планови за 2017, на програмата за отуѓување на градежно земјиште во 2017 година. Прв пат на „тапет“ пред советниците се и извештајните материјали за реализација на минатогодишните програми за финансирање на спортските активности и културните програми и проекти од интерес за општината за 2017 година.

Ова своевидно значи советничка „ревизија“ на работењето на минатиот состав на локалната власт која раководеше со општината се' до распишувањето на локалните избори 2017 година, а тоа е речиси 3/4 од календарската и фискална 2017 година.

Советот на општината денеска треба да се изјасни и по однос на девет барањата за утврдување потреба од донесување на урбанистичко-планска документација поднесена од сопствениците, на објект, или парцели во населените места Конско, Хума, Габрово, Негорци и Гевгелија.

Прашањата од областа на работата на јавното комунално претпријатие „Комуналец“ од Гевгелија, вообичаено, се распоредени на крајот од дневниот ред на седницата. Така точките: Предлог-Решение за давање согласност на Предлог-Статутарната Одлука за измена и дополнување на Статутот на ЈПКД "Комуналец"-Гевгелија, и точката „Предлог-Решение за давање согласност на Предлог-Годишниот план за вработување на ЈПКД "Комуналец"-Гевгелија за 2019 година, се распоредени како претпоследна и последна, 22 и 23-та по ред.

Како ќе расправа Советот по новопредложените материјали од Комуналец, после вратените и нерасправани материјали од Советот на општината како основач на ова локално јавно претпријатие, и тоа: Извештај за работа за четвртиот квартал за 2017, Извештај за работа на ЈПКД „Комуналец“ за 2017 година, Завршната сметка за 2017 и Програмата за работа за 2018 година, останува да го дочекаме крајот на седницата и изјаснувањето на советниците.


 

ОЈО покрена обвинение против градоначалникот на Ново Село

Обвинителството бара градоначалникот да остане во притвор

Повеќе

„AQUA M2“ - ЕУ проект меѓу Гевгелија и две солунски општини од Грција

Заеднички Европски еколошки проект „AQUA M2“ меѓу општините Гевгелија и општините Пеонија и во Халкидона од соседна Грција и Универзитетот Аристотел од Солун 

Повеќе

Хоризонтална сигнализација на улиците

Продолжува акцијата за урбано уредување на Гевгелија со асфалтирање на улици во градот и населените места, а од денеска и со механичко одбележување на хоризонталната сигнализација на улиците низ

Повеќе

Денес променливо облачно

Можен пороен дожд во западните и јужните делови од земјава

Повеќе

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

ОЈО покрена обвинение против градоначалникот на Ново Село

Обвинителството бара градоначалникот да остане во притвор

Повеќе

„AQUA M2“ - ЕУ проект меѓу Гевгелија и две солунски општини од Грција

Заеднички Европски еколошки проект „AQUA M2“ меѓу општините Гевгелија и општините Пеонија и во Халкидона од соседна Грција и Универзитетот Аристотел од Солун 

Повеќе

Хоризонтална сигнализација на улиците

Продолжува акцијата за урбано уредување на Гевгелија со асфалтирање на улици во градот и населените места, а од денеска и со механичко одбележување на хоризонталната сигнализација на улиците низ

Повеќе

Денес променливо облачно

Можен пороен дожд во западните и јужните делови од земјава

Повеќе

Заев: Про-руски бизнисмени плаќале за насилни протести

Премиерот Заев во интервју за „BuzzFeed News“ изјави дека про-руските бизнисмени се обидуваат да ја спречат земјата да се приклучи кон НАТО со финансирање на насилни протести

Повеќе

Неподготвеноста на фирма подизведувач ја остави Гевгелија без вода

Фирмата „АДРА“ од Куманово дошла без алат на терен, а потребната опрема ја обезбеди Пожарната од Гевгелија, па работите на терен наместо два часа, траеја 12 часа

Повеќе

Гевгелија остана без вода

Цистерни за мобилна достава на вода ќе бидат лоцирани на 5 локации низ градот

Повеќе

Потсетување: Прекин на водоснабдувањето во цела Гевгелија

Во недела наутро од 3 до 8:30 часот ќе има прекин во снабдувањето со вода во Гевгелија, Мрзенци, Негорски бањи и индустриската зона Блокотехна. Наполнете вечерва некое шише вода за резерва

Повеќе

Обезбедени 3 милиони евра за регионални патишта во Гевгелија

Патните правци Прдејци-Смоквица, Миравци-Давидово, Гевгелија-Негорци ќе се санираат ова лето

Повеќе

Поцков: Намалување на цената за прочистување на отпадните води

Намалувањето треба да биде одобрено од Советот на општината и ќе важи од 1 август до крајот на 2018 година

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.