Градоначалникот на грчката општина Пеонија во посета на Гевгелија
Топ Новости >

Градоначалникот на грчката општина Пеонија во посета на Гевгелија

  • Среда, Мај 16 2018

{flike}


Градоначалникот на грчката општина Пеонија Христос Гутенудис придружуван со Генералниот секретар на општината Темис Антракидис и останати членови на општинската управа од општината, денеска реализира посета на општина Гевгелија.

Соседството помеѓу двете погранични општини резултира и со заедничка соработка на ниво на Европски проекти за што и заедничките средби се интензивираат во текот на нивната имплементација. Се работи за соработка во рамките на проектот „Одржливо управување со водените резурси во прекуграничниот регион“ со акроним „Аква - М2“.

Градоначалникот Сашо Поцков, како домаќин на средбата изрази задоволство од соработката истакнувајќи дека Гевгелија и Пеонија се најблиски општини - соседи во пограничната област помеѓу Македонија и Грција.

- „Општина Пеонија е прва општина сосед на општина Гевгелија и секогаш како што личи соседите треба да даваат пример за добрата соработка помеѓу нашите две држави. Посетата која ја бележиме се совпаѓа со реализација на проектот „Аква - М2“ во кој наши партнери се Универзитетот Аристотел од Солун од отсекот по хемија и комуналното претпријатие во Поликастро и општина Пеонија. Општина Гевгелија од проектот „Аква - М2“ користи 518 илјади евра за уредување на коритото на Сува река. Со ваквите посети ќе покажеме пример за добра соработка и дека стоиме цврсто да му дадеме значење на овој регион како еко регион“, нагласи при средбата со својот колега од Пеонија, градоначалникот Поцков.Инаку вкупниот буџет на проектот изнесува 1.437.329,87 евра, додека буџетот на општина Гевгелија која е водечки партнер изнесува 516,500,- евра. Од овие средства 85% се финансирани од ИПА фондовите на Европската унија од програмата за прекугранична соработка меѓу Грција и Македонија, а останатите 15% се национално кофинансирани.

Градоначалникот на општина Пеонија Гутенидис ја истакна важноста на соработката со општина Гевгелија за проектното ангажирање и задоволување на еколошките стандарди на пограничниот регион помеѓу двете држави. Тој изрази задоволство од ваквиот начин на зацврстување на соработката, но и можноста како градоначалници да придонесат за најдоброто за жителите на двете општини. Меѓу другото градоначалникот на Пеонија упати покана за возвратна посета на општина Гевгелија во нивната општина Пеонија истакнувајќи дека:

- „Не само да одат двете општини напред, туку најнапред да им дадеме значење на нашите човечки односи, пријателски односи, кои сигурно ќе резултираат со добро за граѓаните на двете општини.“

Двајцата градоначалници се ракуваа за добредојде и си разменија заеднички поклони, а по реализираните разговори отидоа на увид на прочистителната станица кај реката Вардар.

Значајно е што со проектот кој предвидува регулација на дел од коритото на Сува река - Конска река, ќе биде унапредена меѓуграничната соработка на општина Гевгелија со општина Пеонија, но и со општина Халкидона, во соседна Грција. Кај сите три општини минува реката Вардар и сите припаѓаат на заеднички воден систем. Од тука и обврската за негова заштита.

Фото: Соработката значи и запознавање - Делегацијата на општина Пеонија во прошетка низ централниот дел на Гевгелија

 


Деца од Гевгелија на бесплатно летување во Струга

Во организација на Министерството за труд и социјална политика на РМ денеска 56 дечиња од Гевгелија заминаа на седумдневен бесплатен одмор во Струга

Повеќе

Заврши асфалтирањето на улицата „Мицо Шаренков“

Одлагањето беше поради нивелирање на шахтите од атмосферската канализација

Повеќе

Невремето во гевгелиско однесе 1,783 милиони евра штета

Комисијата за проценка на штети од елементарни непогоди утврди штети кај 322 физички лица и 14 правни субјекти на површина од близу 400 хектари

Повеќе

Се асфалтира улицата „Едвард Кардељ“ во Нов Дојран

Летото е период на засилена градежна активност за подобрување на инфраструктурата во Општина Дојран

Повеќе

Младите активни во евроинтеграцијата на Македонија

Во Струмица утре  - Работилница за врсничка едукација за Европската Унија и улогата на младите 

Повеќе

Владата со промотивна и информативна кампања за референдумот

Кампањата ќе се води согласно стандардите за јавни коминукации од интерес на јавноста и тоа релевантност, објективно и информативно комуницирање, непартиски комуникации, како и пропорционалност и

Повеќе

Бесим Деари привремено ќе раководи со БЈБ

Владата го разреши дирекорот на Бирото за јавна безбедност и на негово место привремено го постави досегашниот заменик директор 

Повеќе

Одбележан уменскиот панаѓур „Св. Пантелејмон“

Традиционално и годинава во организација на Месната заедница од село Ума, се одржа уменскиот панаѓур „Свети Пантелејмон“ во чест на верскиот штитеник по кој е насловена и тамошната црква

Повеќе

Летната опуштеност ги раздвижи крадците

За една недела извршени девет кражби во Гевгелија

Повеќе

Разрешувањето на директорот на БЈБ пред Влада во вторник

Владата во вторник ќе решава за разрешувањето на Лазе Велковски, а дали ќе има и постапка за кривична одговорност за злоупотреба на службена должност и овластувања засега нема најави од МВР

Повеќе


 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Деца од Гевгелија на бесплатно летување во Струга

Во организација на Министерството за труд и социјална политика на РМ денеска 56 дечиња од Гевгелија заминаа на седумдневен бесплатен одмор во Струга

Повеќе

Заврши асфалтирањето на улицата „Мицо Шаренков“

Одлагањето беше поради нивелирање на шахтите од атмосферската канализација

Повеќе

Невремето во гевгелиско однесе 1,783 милиони евра штета

Комисијата за проценка на штети од елементарни непогоди утврди штети кај 322 физички лица и 14 правни субјекти на површина од близу 400 хектари

Повеќе

Се асфалтира улицата „Едвард Кардељ“ во Нов Дојран

Летото е период на засилена градежна активност за подобрување на инфраструктурата во Општина Дојран

Повеќе

Младите активни во евроинтеграцијата на Македонија

Во Струмица утре  - Работилница за врсничка едукација за Европската Унија и улогата на младите 

Повеќе

Владата со промотивна и информативна кампања за референдумот

Кампањата ќе се води согласно стандардите за јавни коминукации од интерес на јавноста и тоа релевантност, објективно и информативно комуницирање, непартиски комуникации, како и пропорционалност и

Повеќе

Бесим Деари привремено ќе раководи со БЈБ

Владата го разреши дирекорот на Бирото за јавна безбедност и на негово место привремено го постави досегашниот заменик директор 

Повеќе

Одбележан уменскиот панаѓур „Св. Пантелејмон“

Традиционално и годинава во организација на Месната заедница од село Ума, се одржа уменскиот панаѓур „Свети Пантелејмон“ во чест на верскиот штитеник по кој е насловена и тамошната црква

Повеќе

Летната опуштеност ги раздвижи крадците

За една недела извршени девет кражби во Гевгелија

Повеќе

Разрешувањето на директорот на БЈБ пред Влада во вторник

Владата во вторник ќе решава за разрешувањето на Лазе Велковски, а дали ќе има и постапка за кривична одговорност за злоупотреба на службена должност и овластувања засега нема најави од МВР

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.