Елаборатот за штетите од невремето во подготовка
Топ Новости >

Елаборатот за штетите од невремето во подготовка

  • Вторник, Авг 07 2018

 

Невремето што го зафати подрачјето на општина Гевгелија на 23 јули годинава предизвика штети кај 314 физички иматели на посеви и правни субјекти. Толку пријави во утврдениот рок од три дена после невремето беа доставени до општинските канцеларии во Гевгелија, Негорци и Миравци.

Најмногу пријави за штети од невремето со врнежи од град се поднесени во канцеларијата во Негорци - 160, што потврдува дека во овој дел штетите се најголеми. Во канцеларијата во Гевгелија се поднесени 126 пријави, главно од земјоделците во Ново Конско и Мрзенци, а во Миравци 16.

Веќе е извршен увид во сите населени места зафатени од невремето од страна на петточлената стручна екипа што ја сочинува Општинската комисија за проценка на штети од елементарни непогоди.

- „Увид е извршен на секоја пријава, од секој поединечен подносител, за секоја парцела и посев посебно со заедничка одлука на сите петмина членови на комисијата за процентот на оштетувањето на посевите. Посетени се селата Негорци, Горничет, Серменин, Смоквица, Милетково, Мрзенци како и градот Гевгелија. Остануваат за увид уште 5 куќи во Негорци кои пријавиле на штета во градежниот дел. Потоа започнуваме со вредносната проценка на претрпената штета и изготвување на Елаборатот за штети“ - известуваат од Комисијата.

Според сликата од теренскиот увид на штетите врз посевите слободна проценка на Комисијата е дека сама три субјекта имаат штета до 100%, поголемиот дел од посевите, особено во Негорчко поле се со претрпени штети од 70 до 90% , а во помал број се штетите во појасот околу Негорци каде речиси беше најака градобијната сила на невремето, со проценета штета од 30 до 40%.

Останува до 15 август Комисијата да го подготви текстуалниот дел од Елаборатот за проценка на штетите од невремето со град од 23 јули, да ја утврди поединечната вредност на штети за секој пријавител и вкупната вредност на штетата според очекуваниот род од посевите, по цени дадени од Министерството за земјоделство на РМ.

На 30 дена од претрпеното невреме, значи до 22 август годинава, Советот на Општина Гевгелија треба да се изјасни дали го прифаќа елаборатот за проценка на штети и истиот доколку го прифати да го достави на одобрување до Втростепената Владина Комисија за обештетување од елементарни непогоди. Степенот, или процентот на обештетувањето од вкупно утврдената вредност на претрпената штета ќе зависи од Одлуката што ќе ја донесе Владата на Република Македонија.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Се асфалтира улицата „Едвард Кардељ“ во Нов Дојран

Летото е период на засилена градежна активност за подобрување на инфраструктурата во Општина Дојран

Повеќе

Младите активни во евроинтеграцијата на Македонија

Во Струмица утре  - Работилница за врсничка едукација за Европската Унија и улогата на младите 

Повеќе

Владата со промотивна и информативна кампања за референдумот

Кампањата ќе се води согласно стандардите за јавни коминукации од интерес на јавноста и тоа релевантност, објективно и информативно комуницирање, непартиски комуникации, како и пропорционалност и

Повеќе

Бесим Деари привремено ќе раководи со БЈБ

Владата го разреши дирекорот на Бирото за јавна безбедност и на негово место привремено го постави досегашниот заменик директор 

Повеќе

Одбележан уменскиот панаѓур „Св. Пантелејмон“

Традиционално и годинава во организација на Месната заедница од село Ума, се одржа уменскиот панаѓур „Свети Пантелејмон“ во чест на верскиот штитеник по кој е насловена и тамошната црква

Повеќе

Летната опуштеност ги раздвижи крадците

За една недела извршени девет кражби во Гевгелија

Повеќе

Разрешувањето на директорот на БЈБ пред Влада во вторник

Владата во вторник ќе решава за разрешувањето на Лазе Велковски, а дали ќе има и постапка за кривична одговорност за злоупотреба на службена должност и овластувања засега нема најави од МВР

Повеќе

Мерка дисциплинска постапка за воспитувачката во гевгелиска градинка

За случајот се заинтересира и народниот правобранител кој побара да се преземат сите мерки за расветлување на истиот, но и да има одговорност за направениот инцидент

Повеќе

Елаборатот за штетите од невремето во подготовка

Владата треба да ги обештети земјоделците и правните субјекти по усвојувањето на елаборатот од страна на Советот на општината и второстепената комисија за елементарни непогоди

Повеќе

Гевгелија ги чествува двата Илиндена

Честит празник! Да ни е вечен Илинден!

Повеќе

 
 

 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.