Топ Новости

Општина Богданци со 115 милиони денари ќе ја подобрува патната и улична инфраструктура

  • Четврток, Фев 07 2019

Со стратешкиот документ за локален развој Општина Богданци планира реконструкција на улиците во општината во вредност од 115 милиони евра

 

 

Со стратешкиот документ за локален развој Општина Богданци планира реконструкција на улиците во општината во вредност од 115 милиони евра.

Со годишната Програма за изградба, реконструкција, оддржување и заштита на локални патишта и улици во општина Богданци за 2019 година предвидена е реконструкција на пет улици и неколку споредни, за кои се планирани сопствени буџетски средства од 5,7 милиони денари. Се работи за кршење на стар асфалт и вадење на стари ивичњаци, чистење на тротоарска површина, тампонирање и поставување на бекатон, или асфалт на улиците „Маршал Тито“, „Петар Мусев“, „Изворски“, „Крушевска“ пред градинка и основното училиште, дел од улица „25-мина“ во Стојаково (со површина од 795м2), споредни улици во Ѓавото (чистење, тампонирање и бетонирање од 4.000 м2).

Напоредно со локалните буџетски инвестирања во патишта и улици низ Општината, локалната самоуправа со Програмата за локален развој има конкурирано за доделување средства од Републичкиот Фонд за патишта за реконструкција на четири локални патни правци и три пристапни улици до Здравниот дом во Богданци. Целокупната вредност на републичките инвестициони средства за кои се очекуваат позитивни одлуки од Фондот изнесуваат 60,035 милиони денари.
Во апликативна форма чекаат одобрување:
- реконструкцијата на патот Стојаково-Селемли,
- Реконструкција на локален пат Делница Р1109-Стојаково, во должина од 2.603,40 метри;
- Реконструкција на улици во населено место Селемли,
- Реконструкцијата на пешачка и велосипедска патека Богданци-Честе Јавори –Паљурци фаза 1, патеката е во должина од 2647,77 метри;
- Реконструкција на дел од пристапни улици кон здравен дом во Богданци (дел од улици „Васо Марков“, „Мирче Ацев“ и „Дојранска“).


Ова не е целата улична слика за Богданци и предвидената нивна реконструкција. Во фаза на очекување на проектни донатори и фондови стојат изготвени плановите за изградба на патна инфраструктура за седум улици, патна инфраструктура за туристичката зона Паљурци и изградба на нов мост преку течението на реката „Луда Мара“ што треба да го поврзува Богданци со индустриската зона Барта. Вредноста на сите девет проектни зафати чини 47,5 милиони денари.

Остануваат во фаза на изработка на проектна документација уште седум улици во Богданци, и тоа се улиците „Петар Мусев“, „ Иво Лола Рибар“, „Козјак“, „26-ти Април“, „Луда Мара“, „Осоговски“ и „11-тиОктомври.

Со првите пролетни денови треба да започне имплементацијата на програмата за санација на локални улици и улични краци, предвидени во Буџетот на општина Богданци за 2019 година.

 


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Актерот Дац му подри метла на Заев

Инспириран од резултатите од првиот изборен круг и воздржаноста на некои од

Повеќе

Пендаровски води со 4.596 гласови

 

На петтите претседателски избори одржани во неделата, на 21 април,

Повеќе

Гевгелија го надмина законскиот цензус на излезност

 

Со излезност од 58,24% до 18:30 часот, според првичните податоци на ДИК,

Повеќе

Гевгелија до 13 часот со поголема излезност од државниот статистички пресек

 

Вкупниот гласачки капацитет на општина Гевгелија е ставен во функција

Повеќе

Претседателски избори 2019 - ден на гласање

 

 

Петтите по ред Претседателски избори во Македонија денеска се

Повеќе

Пендаровски во Гевгелија: На 21 април не одлучуваме за име, туку за политики

 

- „Гласајте за бројот три. Со него во 2014 бевме морални победници, сега на

Повеќе

Средба на Заев и Анѓушев со бизнисмени од Гевгелија

 

Компаниите да ги искористат мерките за унапредување на соработката со

Повеќе

Премиерот Заев и вицепремиерот Анѓушев во обиколка на системот за

 

 

- „Надминат е сериозниот проблем за водоснабдување од 2012 година и

Повеќе

Донаторска акција „Нахрани 10.000“ во Гевгелија

 

 

Националната хуманитарната акција „Нахрани 10.000“ за собирање храна,

Повеќе

Општина Дојран со добри дела за децата

Ангов: „Секогаш сме тука за доброто на децата. Тие се и ќе останат врвен

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.