Нето добивката на Комуналец распределена за инвестиции

Сабота, 03 Ноември 2018

Сума од 763.894,- денари распределена за набавка на основни средства за обавување на дејноста на ЈПКД „Комуналец“

 

 

Јавното локално комунално претпријатие чиј оснивач е Општина Гевгелија со последниот шестмесечен извештај за своето работење за првото полугодие од 2018 година прикажа во Заклучниот лист нерспределена добивка од 14.936.000 денари. Истата е прикажана дека се однесува за 2008-2009 година.

Но, со последната Одлука на Управниот одбор на претпријатието се бараше од основачот - Советот на општина Гевгелија, да биде одобрена рераспределба на Нето добивката на претпријатието во износ од 763.894,- денари за „други намени“, односно за инвестиции - набавка на основни средства за обавување на дејноста на ЈПКД „Комуналец“.

Ваква одлука беше изготвена по сугестии на Државниот ревизор, беше речено од претставникот на ЈПКД „Комуналец“ при излагањето на одлуката на Управниот одбор на претпријатието пред гевгелиските советници на одржаната 16-та седница на локалниот општински Совет.

Советниците ја изгласаа одлуката за прераспределба на нето добивката за нови инвестирања од делокругот на работењето на Комуналец и констатираа дека очигледно остатокот од финансиски прикажаната добивка од 14,2 милиони денари е виртуелна приказна на старото раководство на Комуналец кој фактурирал, а не ги наплаќал своите обврски. Во случајот, се работи за застарени побарувања кои и по судски пат не можат да бидат наплатени, а секоја тужба ќе биде непродуктивен трошок на претпријатието.

Со 15 гласови „за“ еден „воздржан“, еден не гласал поради судир на интереси и еден отсутен од седницата, Одлуката за распределба на нето добивката на „Комуналец“ во вредност од 763.894,- денари е донесена, одобрена од основачот на претпријатието - Советот на општина Гевгелија.

Ќе понесе ли одговорност поранешното раководство на претпријатието за нанесената финансиска штета на „Комуналец“ од 14,2 милиони денари ненаплатени, застарени побарувања? На ова прашање должно е да одговори Управниот одбор на претпријатието, Надзорниот одбор и секако Советот на општината како орган кој ја следи и одобрува, или санкционира работата на јавното локално комунално пртпријатие.

 

Last modified on Сабота, 03 Ноември 2018 - 02:07

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Првите капачи во Дојран

Сончевите денови од топлиот продолжен викенд со температури до 29 и 30 степен

Повеќе

Чествување на Светите Кирил и Методиј

Гевгелиската епархија и Црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија денеска и

Повеќе

Одбележан Патрониот празник на ООУ „Крсте Мисирков“ Гевгелија

Патрониот празник на Општинското основно училиште „Крсте Мисирков“ од Гевгелија

Повеќе

Заев ги разреши сите претседатели на Општински ограноци на СДСМ

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека донел одлука за разрешување на сите

Повеќе

СДСМ: Социјалната помош ќе порасне за 300 % од сегашните 3.900 денари

Собранието на РСМ денеска го изгласа новиот Закон за социјална заштита кој ќе

Повеќе

Работилница за кинези терапија на „Мобилност“ Гевгелија

Здружението на лица со телесен инвалидитет „Мобилност“ од Гевгелија, вчера во

Повеќе

Видео: Заев во Србија на отворањето на Коридор 10

- „Се радуваме на успешните потфати на сите наши соседи“ рече Премиерот Зоран

Повеќе

Матурска парада во Гевгелија по 13-ти пат

Сто и педесет гевгелиски матуранти денеска во центарот на Гевгелија по 13-ти

Повеќе

ЦИВИЛ: Да се укинат неразумните и прескапи повластици и привилегии за

ЦИВИЛ – Центар за слобода бара од законодавната и извршната власт да стават

Повеќе

Наградени ученици од ООУ „Климент Охридски“ од Миравци

Први по македонски, втори по математика, пофалени за англиски јазик, тоа е

Повеќе

 
 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.